Annons:
Etiketterartiklarövrigt
Läst 4927 ggr
MelodyX
2013-03-26, 18:50

Galopp mitt i Medelhavet

Malta är för många mest känt som ett paradis för svenska ungdomar på språkresa, men landet har mer att erbjuda, bland annat är de stora utövare av hästsport och varje år exporteras många hästar till ön. Både travare - för travsport och galopphästar får ett nytt liv på den karga medelhavsön.

Dyrt nöje

Det är dyrt att ha häst på Malta. De flesta travhästar importeras från Sverige och Frankrike och galoppörerna kommer från Irland och England. Att ta ner en häst från norra Europa kostar i transportavgift runt 20.000. Därtill kommer naturligtvis inhandlandet av själva hästen och sedan tillkommer såklart veterinäravgifter och importavgifter. Att hålla en häst på medelhavsön är också dyrt då ön, som är mycket trångbodd, inte har någon egen produktion av hö. Man importerar alltså allt hö och en bal hö på tio-tolv kg går loss på 150 svenska kronor ungefär.

Racen har heller inte några riktiga prispengar, man tävlar om en sammanlagd prissumma på 500 euro och det mesta går till kusken / jockeyn som rider hästen. Äger man en häst på Malta är det alltså rakt igenom en förlustaffär, man tävlar enbart för äran att vinna och kunna säga att man har en vinnare.

Början på början

Ponnygalopp med D-ponnyer i sulky, något att ta efter?

De första galopptävlingarna avgick 1869 då man även red maltetiskt grand national som var öppet för engelska fullblod, araber, berberhästar och spanska hästar av olika slag. Idag är det bara fullblod som startar och man spränger in loppen med travet.

Galopprace i sulky

Malta har ingen egen avel vad gäller fullblod eller travare, däremot tävlar man även i ponnygalopp med sulky. Denna gren har man egen avel för, man korsar helt enkelt ponnyston med fullblodshingstar och det ser minst sagt ganska galet ut att bevittna denna sport som dessutom är ganska stor på Malta. Loppen är korta, max 1000 meter, oftast mindre, och ponnyerna är supertaggade. Bakgrunden till dessa lopp är att engelsmännen under första världskriget lämnade kvar flera av sina stridshästar på ön när kriget var slut. Dessa stridshästar var ganska små med en hel del fullblod i sig. Man visste inte riktigt vad man skulle göra med alla dessa hästar och därför slängde man på sulky och började köra ponnygalopp med dem.

Marsa Racetrack tillhandahåller trav, galopp och hästpolo. Här ses utövare av alla tre sporter under morgonträningen.

Det finns bara en bana på ön och här rids samtliga lopp vilket egentligen inte är optimalt varken för travhästar (för löst underlag) eller galopp (för hårt underlag). ”Nya banan” som den kallas är en rundbana som håller 1000 meter i omkrets och den sköts av Malta racing club. Den gamla banan, som det tävlades på innan rundbanan blev färdig, är en 1000 meter lång rakbana. Det finns röster som vill ha en separat bana för galoppsporten för att kunna optimera travbanan även för travhästarna men det har ännu inte gett något gehör hos ledningen.

Trångt runt stallen

Tävlingsbanan ligger i Marsa, inte långt från huvudstaden Valetta. I det här området är det trångbott. Som svensk är man van vid att hästarna får gå ute i stora hagar, det får de tyvärr inte göra här utan det finns några få padocks som håller något större yta än en vanlig box. Dessutom bor hästarna överallt, inte sällan på övervåningarna i vanliga bostadshus. Trots det såg de flesta hästar mycket trevliga ut i hull och hårrem, man sköter verkligen om dem och man går ut och går med dem flera timmar per dag. Det tränas häst på landsbygden också, men även dessa bor väldigt trångt och har inte särskilt stort utrymme heller. Kanske inte så konstigt – ön är en femtedel så stor som Gotland och det bor 500.000 invånare på den.

Det här ser man inte i Stockholm (titta längst upp till vänster i bild).

Framtidens galoppsport

Galoppsporten på Malta är ännu i sin linda känns det som och har fått stå tillbaka lite till förmån för travsporten, kanske lika bra det så länge som det inte finns en tillräckligt bra bana för hästarna att tävla på. Jag kan dock rekommendera ett besök på Marsa Racetrack om man är sugen att se lite annorlunda hästsport. Hästarna sköts bra efter de förutsättningar som finns och man har blivit mer och mer på det klara om vad som krävs för en hållbar häst och vad doping innebär för hästkroppen. Det finns numer ett dopingreglemente till exempel, det fanns inte för bara tio år sedan.

Om tio år till har kanske galoppörerna en egen bana och djurskyddet på ön har gått framåt ännu mer vad gäller skyddet för tävlingshästar i och runt banan.

Vinnare

Kort om Malta

-För att ta dig till banan tar du bussen X2 som går mellan St Julians / Sliema (dit man som turist definitivt åker om man ska till Malta) och Valetta. Det tar ungefär 20-30 minuter beroende på trafik att komma till Marsa Racetrack. Hoppa av vid Marsa Park and Ride så har du sedan banan precis bredvid dig.

-Ön är en femtedel av Gotlands yta och befolkas av 500.000 invånare, av dessa är runt 5000 svenskar och det finns även en hel del svenska företag här, främst bettingföretag och callcenters.

-Runt 100 svenska hästar exporteras till ön varje år, uteslutande travhästar.

-Man åker inte till Malta för att sola och bada, det finns bara en sandstrand på huvudön, resten är klippstränder, däremot är ön känd för sina otroligt fina dykvatten med massor av gamla vrak.

-Malta har ett något billigare prisläge än Sverige. Att äta på Mc Donalds är lite dyrare, att däremot sätta sig på ett lokalt hak som inte ligger efter strandpromenaden är riktigt billigt, ibland kan en pastarätt kosta bara 30 kronor.

  • Redigerat 2022-08-19, 11:42 av Niklas
Annons:
Liiniz
2013-03-26, 21:02
#1

Mycket intressant artikel :-)

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Linnea
2013-03-28, 14:37
#2

Jag undrar hur dom får upp hästarna i husen? Jobbigt att gå nerför trappor med en häst!

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

MelodyX
2013-03-28, 22:37
#3

Jag var faktiskt inte in och kollade. Jag förmodar att det är ramper, som typ parkeringshus. Men i sann maltesisk anda skulle det inte förvåna mig om de faktiskt gick upp för trappor :-P… Blir något att utforska i höst då vi flyttar dit för att driva ett par projekt (som det ser ut just nu).

Upp till toppen
Annons: