Annons:
Etiketterartiklargaloppbanor
Läst 7799 ggr
MelodyX
2013-03-07, 09:43

På galopp i Paris

Jag och min sambo är båda inbitna fantaster av hästsport och brukar ofta försöka få in någon form av häst på våra resor. Paris har fyra galoppbanor, vi besökte två av dem på vårt senaste gemensamma besök dit. Efter att ha vandrat i staden och festat i Montmartre och Le Pigallekvarteren på kvällarna kan det vara ett ganska skönt avbrott att besöka någon av de stora banorna.

Hinderlöp i Frankrike

Hela fältet i dagens största hinderlöpning med eifeltornet i bakgrunden.

Det var mest en slump att vi gick på galopp på den här resan. Några hästaktiviteter var inte inplanerade alls egentligen men efter att ha trängts i storstaden och sett Eifeltornet, Notre Dame, Triumphbågen och andra traditionella sevärdheter, kände vi att vi ville ta det lugnt en dag. Det blev därför en tur till Bois de Boulogne, som är en stor park i utkanten av staden. Där hade vi tänkt gå till ett turridningsstall och höra om vi fick hyra en varsin häst och rida lite i parken, men på grusvägen till turridningsstallet kom det en galoppbana i vägen som för dagen hade stora race med gratis entré. Turridningshästarna blev bortvalda ganska direkt och på den vägen är det.

Bois Du Boulogne är en stor park som även rymmer två galoppbanor, Auteuil Hippodrome som är en 33 hektar stor renodlad hinderbana med häck- och steeplelöpningar, och Longchamp, som nog de flesta som har ett visst intresse av galopp vet är en flatbana som har Qatar Prix de l´arc de Triomphe som största löpning.

Trevliga fransmän

Nu hamnade vi på Auteuil. Banan känns inte stor på publikplats men trots att det var en stor löpning (huvudloppet hade 100 000 euro i förstpris), gratis inträde och mycket folk, kändes det inte trångt. Daniel, min sambo, har aldrig varit på galopp innan och än mindre på hinderrace, det här var en ny företeelse för honom, däremot är han en hängiven spelare i trav och han hittade genast några fransmän som han diskuterade spelet med. Jag tror faktiskt att det, utöver en kypare på krogen och några höga musiker i trapporna ner från Montmartre kvällen innan, var de enda trevliga fransmän vi hittade under semestern då vi inte pratar franska. Hur som helst, det var en riktigt bra bana att ta med sig en person som inte varit på galopp innan på. Bra lopp, bra mat på publikplats, fina hästar. Hinderlopp. Ja, Daniel blev fast i galoppen efter den här dagen. Trots att spelet gick mindre bra.

Ledvolten

Mer hinderlopp åt folket

Jag har själv jobbat både med flathästar och hinderhästar även om det var tio år sedan, och för min del kändes det skönt att se att det inte hände några olyckor under dagen heller. Ett par avramlingar var det som skedde och det händer ju även för skogsryttaren. Jag tycker det är synd att Sverige inte satsar mer på just hinderlopp för det är mer spännande att se för den som inte är inbiten i galopp och sker inga olyckor så kan det knappast klassas som djurplågeri som en del vill ha det till heller. Banan ligger naturskönt i utkanten av Paris med utsikt över bland annat Eifeltornet. Den är väl värd ett besök för dig som i vår har vägarna förbi, storlopp i år går bland annat den 21 april och den 5 maj med gratis inträde.

Longchamp - sett från andra sidan.

På Arkens bana

Vi åkte hem igen efter en heldag på galoppbanan men det hade gett mersmak och därför köpte vi dagens tidning om racing, Paristurf, för att se om det var trav eller galopptävlingar nästkommande dag någonstans. Det ska sägas att med så många banor som Paris har är det för det mesta tävlingar någonstans och nästkommande dag var inget undantag. Både Longchamp och en travbana utanför Paris körde tävlingar. Eftersom vi båda hade hört namnet Longchamp och det franska vintermeetinget för trav (som har de bästa loppen) var över sedan ett par månader valde vi att åka till galoppbanan.

Även Longchamp ligger naturskönt, i samma park som Auteuil men eftersom parken är stor är det långt mellan banorna. Det blev, kan jag säga, en liten besvikelse. Det har varit jätteroligt att besöka banan som väl ändå får ses som en av galoppsportens kändaste, men den var stor, svår att hitta runt på publikplats, opersonligt på något sätt. Och faktiskt, om sanningen ska fram, ganska dyrt. Både i inträde och den maten som inhandlades. Jag vet inte hur mycket publik som var där, det är som sagt en stor bana och det här var en måndag mitt på dagen så jag tror inte det var så många fransmän som hittade dit. Jag kan tänka mig att banan är jätterolig att besöka när deras största lopp går och det är alldeles fullt på läktarplats, nu var den mest död. Vi såg några lopp och valde sedan att åka vidare för att hinna med vårt flyg.

Sammantaget kan jag dock verkligen rekommendera den som åker till Paris att ta en dag ledigt från shoppingen och besöka en galopp eller en travbana för att se lite traditionell hästsport och suga i sig lite av stämningen. Det är ju också så att det är ett utmärkt sätt att träffa och prata med lite männsikor som bor på resmålet, för hur det än är, hästfolk och spelare har i alla fall en sak gemensamt, kärleken till hästar och sporten…

Målrakan på Longchamp

Fakta

Så tar du dig hit: Banorna ligger på varsin sida av Bois De Boulogne. Till Auteuil tar du den brungula tunnelbanelinjen och hoppar av vid Auteuil. Sedan är du nästan vid banområdet, däremot får du gå några hundra meter efter en grusväg in i parken. Till Longchamp fortsätter du med samma linje till ändstationen. Blev dock en bit att gå och vi gick dessutom fel så vi kom på fel sida av banan först och även om det var trevligt att se hela banan, var det kanske inte det skönaste efter mycket gång föregående dagar i staden som resulterat i stora blåsor på fötterna. Jag skulle rekommendera taxi, åtminstone från tunnelbanan för att komma rätt.

Tävlingsdagar under 2013: Tävlingsdagar och övrigt om galoppsporten i Frankrike hittar du på http://www.france-galop.com/

Om du har vägarna förbi: Är du i Paris och vill besöka en trav eller galoppbana kan du köpa Paris-Turf som kommer ut varje dag där du får tillgång till all information om franska trav och galoppbanor och vilken bana som tävlar just idag. Tidningen är på franska men startlistorna är inte svåra att förstå och utifrån dessa är det heller inte svårt att lokalisera var det tävlas någonstans.

Om spelet i frankrike: Liksom i Sverige har travet och galoppen ett statligt bolag som reglerar allt spel och det finns liknande spelformer som här.

  • Redigerat 2022-08-19, 10:58 av Niklas
Annons:
Liiniz
2013-03-07, 09:56
#1

Mycket intressant att läsa! Jag ska själv till Paris i sommar men tyvärr är det inga lopp på Longchamp men det blir ett besök på Chantilly istället :)

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

MelodyX
2013-03-07, 11:59
#2

Chantilly hade vi tyvärr inte tid att åka ut till, men jag har varit på det hästmuséeumet som finns där ute tidigare en gång, väl värt att besöka det också.

Liiniz
2013-03-10, 20:26
#3

Okej, blir nog bara att se tävlingar för min del, åker dit med en icke hästintresserad vän så jag tror att det blir tillräckligt med häst för hennes del med tävlingarna :-P men bra tips! Har du någon koll på hur lång tid det tar att komma till chantilly från Paris?

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

MelodyX
2013-03-23, 08:03
#4

Nä, det är 3 mil ungefär, har för mig att vi åkte RER tåg dit och att tåget stannade i närheten, men det var längesedan jag var där så jag kan ha blandat ihop det :-)

Upp till toppen
Annons: