Annons:
Etiketterartiklarhästhälsa
Läst 5956 ggr
Liiniz
2012-01-03, 22:10

Vad är mugg?

I denna artikel kommer jag skriva lite om mugg. Det är mycket vanligt med att mugg förekommer under lite blötare årstider och det är viktigt att veta hur man ska behandla det.

Vad är mugg?

Det är eksemliknande sår som uppstår i karlederna speciellt kring årstiderna vår och höst då hästarna ofta blir leriga om benen. Finns både torr och fuktig mugg.

Orsak till varför hästar får mugg?

Det finns fler än en anledning till varför en häst kan få mugg men oftast beror det på att hästen går i en lerig hage. Under vinterhalvåret kan salt från vägar och banor irritera karlederna så att mugg uppstår. Grus och sand som fastnar under bandage och strykkappor kan också irritera karlederna. Mugg kan också förekomma som en allergisk reaktion mot strö eller foder. Dålig boxhygien är en anledning till varför vissa hästar får mugg samt överdrivet tvättande av karlederna.

Hur behandlar man mugg?

När man behandlar torr mugg så tar man bort de torra krustorna i karlederna. Rengör med en parfymfri tvål så som Lactacyd, även grönsåpa funkar bra. Efter att man har rengjort och sköljt bort tvålen så torkar man med en handduk innan man smörjer in karlederna. Man kan smörja in med Idomin, karledssalva, helosan, etc. Benevix har god läkningseffekt. Skulle inte det hjälpa så kan man använda en kortisonsalva men tänkt på att det kan vara karenstid på det. Under läkningsperioden ska hästen gärna undvika att gå i leriga områden.

Fuktig mugg behandlas på samma sätt.

Obehandlad mugg kan till slut sprida sig vilket leder till en djupare inflammation och benet svullnar upp. Detta kallas för att hästen har fått lymfangit.

Förbyggande åtgärder

Har en häst en gång fått mugg så har den lätt för att få det igen. Hästar med vita ben verkar mer mottagliga för mugg än andra hästar.

Det bästa sättet att förebygga mugg är ju att åtgärda orsaken. Man kan byta underlag i en hage som ofta är lerig till ett material som sand som inte blir fullt så lerigt. Om hästen ändå går i en lerig hage är det viktigt att man sköljer bort leran från benen när man tar in hästen. Extra noggrant kring karlederna. Torka av hästen med en handduk i karlederna efter avsköljning, gör det dock inte för hårt då huden är rätt tunn rring det området och spricker lätt. Småsår ökar bara risken för muggbildning. Lägg ej på stallbandage förrän hästens ben är helt torra.

Då var detta lite om mugg, kommer att komma fler artiklar om lite sjukdomar etc. Säg till om det är någon speciell sjukdom som ni vill veta mer om!

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

  • Redigerat 2022-08-19, 11:48 av Niklas
Annons:
JoannaNi
2012-01-03, 23:07
#1

Mugg kan också uppstå vid brist på zink.

/ Joanna

Kärlek, Kunskap & Kommunikation

// Joanna

vildhast.blogg.se

Liiniz
2012-01-03, 23:31
#2

Va bra att du la till det, helt glömt bort den orsakenGlad

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Linnea
2012-01-04, 09:06
#3

Mugg har man ju behandlat många gånger, dock inte på nån av mina egna hästar. Skönt att slippa, det kan vara jobbigt att bli av med.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Liiniz
2012-01-04, 13:03
#4

Ja det har man verkligen, en del hästar har ju supersvårt att bli av med det medan andra har betydligt lättare.

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Upp till toppen
Annons: