Annons:
Etiketterartiklargalopplegender
Läst 5925 ggr
Liiniz
2011-10-04, 23:11

Galopplegend: Ruffian

Hon kallades för den feta åringen, stoet som inte ville springa. Dock skulle hon komma att sätta sitt spår i historien som en av de bästa galopphästarna genom tiderna.

Hon föddes sent en natt i april 1972 på Claiborn stuteri. Hon var en av de största fölen på stuteriet. Hon började sin träning som åring hos tränaren Frank Whiteley, det var då som hennes framgångsrika karriär kom att ta sin början. Frank Whiteley gav alltid träningryttarna order om att hålla henne tillbaka med gruppen men Ruffian hade för mycket tävlingshjärta för att kunna hålla henne tillbaka.

Ruffians första lopp sprangs den 22:e maj 1974 och det var ingen som trodde att hon kunde springa. Hon var helt enkelt för fet. Dock blev de alla förvånade när hon inte bara vann loppet utan hon vann det med hela 15 längder före resten av fältet och klådde banrekordet på den distansen. Under resten av hennes tvåårssäsong så vann hon över alla sina motståndare. Hon sprang in nya banrekord och inte nog med det så klådde hon banrekordet på ca 1200 m på Saratoga. Hon sprang snabbare än vad Man o’ War och Secretariat gjorde när de var tvååringar och sprang på den distansen på just den banan.

Det sägs att en del av hennes tuffaste motstånd blev aldrig sig själva igen efter att Ruffian vunnit så lätt över dem, hon kom därför också att bli kallad för hjärtekrossaren. Hennes vinster inkluderade Fashion Stakes, Astoria, Sororiety och Spinaway. Dock sprang hon bara 5 löp under hennes tvåårssäsong då hon fick en liten hårfin fraktur efter den femte starten. Dock så vann hon ändå Eclipse pris för att vara bästa tvååriga sto.

Ruffians treårssäsong strtade med ett lopp som hon vann med nästan 5 längder. Nästa start, som hon vann med 8 längder, var the Comley Stakes. Denna säsong blev minst lika otrolig som den förra.

Efter the Comley Stakes vann hon även New York Filly Triple Crown, the Mother Goose och the Coaching Club American Oaks. Hon blev då endast det fjärde stoet I historien som har klarat det. Hon slog rekord i de två första loppen och kom lika i det tredje. Nu stod den stora frågan klar, skulle hon kunna möta grabbarna och klå dem?

Emot tränarens önskan arrangerades ett matchlopp. Detta lopp skulle löpas just för att locka mer åskådare till galoppbanorna. Vem skulle hon då få möta? Ruffian som var de bästa av stona skulle få möta den bäste av grabbarna, Foolish Pleasure. Foolish Pleasure vann Derbyt 1975. De båda hästarna hade något mer gemensamt än att de var de bästa av sina kön, de hade även samma jockey. Ruffians tränare Frank Whiteley visste då vad han var tvungen att göra, han bad jockeyn att välja att rida den häst som han tyckte var bäst. Han valde Ruffian!

När det nu var dags och båda hästarna var lastade i startboxarna, öppnades grindarna. Foolish Pleasure var snabbast ut men det tog inte många sekunder innan Ruffian hade tagit igen startförlusten och de nu sprang huvud – huvud. Ruffian började dra ifrån Foolish Pleasure och stack mulen före, sen ett huvud, en halv längd och sen en längd. Alldeles plötsligt hörde jockeyerna ett knäppljud, precis som om något blev brutet. Sen drog Foolish Pleasure ifrån och låg före med fler och fler längder för var sekund. Med en ton av misstro meddelade speakern ”Ruffian has broken down!” men Ruffian fortsatte springa. När jockeyn äntligen fått stopp på henne hängde hoven och dinglade värdelöst.

Ruffian blev opererad under hela natten men när höll på att vakna upp ur narkosen så sprang hon liggandes. Det ledde till att gipset på benet gick sönder och benet tog ytterligare skador. Mirakeloperationen som skulle få henne att läka orsakade bara mer lidande. Kort efter klockan 2 på natten blev hon avlivad och hennes lidande var nu slut. Hon blev begravd i Belmont Park med mulen riktad mot mållinjen. Hundratals av personer som hon hade berört med sin galoppkarriär var där för att visa sin respekt.

Det finns en film om Ruffian och hennes galoppkarriär och människorna i hennes närhet.

Det här var lite om galopplegenden Ruffian, i nästa del kommer jag att skriva om en av mina stora personliga favoriter, Seabiscuit!

**Källa **

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

  • Redigerat 2022-08-19, 11:05 av Niklas
Annons:
Liiniz
2011-10-06, 22:56
#1

När hon vinner Acorn Stakes

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Liiniz
2011-10-06, 22:58
#2

Mother Goose Stakes

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Liiniz
2011-10-06, 23:00
#3

Coaching Club American Oaks

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Dragonrebell
2011-10-10, 21:50
#4

Gråter Sitter med tårar i ögonen. Vilket tråkigt slut. Otrolig häst. Hon levde tydligen bara för att få springa.

Liiniz
2011-10-11, 23:48
#5

Ja verkligen! Jag har ju sett filmen och jag verkligen gråter i slutet var gång. Det var en riktig kämpe, det är en sådan häst man vill äga =)

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Upp till toppen
Annons: