Annons:
Etikettertävlingartiklar
Läst 2640 ggr
Liiniz
2011-07-30, 19:15

Vad är en träckare - del 2

Här kommer en liten uppföljning till artikeln "Vad är en träckare och vad är dess uppgift?". I denna del kommer jag berätta lite om vad man bör packa när man ska åka iväg med en häst till tävlingar.

Jag kom att tänka på att skriva denna uppföljare när funderade över allt jag skulle komma ihåg att packa inför att åka på tävling med några hästar. Det är alltid så lätt att glömma något så ibland får man tänka igenom hela "träckarprocessen" och komma på vad det är för olika saker man behöver ha med sig.

Först och främst behöver hästen såklart ha en grimma på sig så att man kan sätta fast uppbindningen i transporten. Ett grimskaft och ett stigbett (de flesta funkar bra att lasta utan stigbett, framförallt de som brukar resa) som hjälp när du ska lasta hästen. Stigbett och grimskaft tar man med sig för det lär man behöva när man t.ex. efterträcker.
Åker hästen en lite längre bit så kan man också packa ett hönät så att den har något att tugga på under resan.

 1. Grimma och grimskaft
 2. Stigbett
 3. Hönät

När det gäller att packa reselådan så är det några saker som alltid ska med medan vissa inte alltid behövs som ni kan läsa nedan.

 1. Ett passande träns är alltid ett måste. Blinkers/sidmuffar och tungband ska med om det är något hästen brukar ha. Detsamma gäller brösta. Vissa har även öronproppar.
 2. Vetrap och tejp om hästen brukar ha det.
 3. Ryktpåse med alla borstar som du behöver samt hovkrats. En handduk kan va bra att också ha med för att exempelvis torka bort allt smuts från näsborrarna.
 4. Om hästen ska ha knoppar så kan det vara bra att ha med sig några extra gummiband. En mönstermall kan också vara bra att ha med om man vill göra mönster på baken.
 5. En vattenspann så att hästen kan dricka.
 6. Om det är dåligt väder och regnar så kan det vara bra att ha med sig ett regntäcke (ridtäcke som stöter bort regn) samt en täckesgjord. Detta använder du medan du träcker, den ska vara över sadeln och stigbygeln ska alltid vara bakom gjorden så att täcket inte glider bak.
 7. Ha alltid en svettskrapa med dig.
 8. Om hästen inte gillar att bli spolad i huvudet så kan det vara bra att ha med sig en svamp så att man kan torka av den med den.
 9. Är det lite kyligt kan det vara bra att ha med sig ett svettäcke som du har på hästen medan du efterträcker.
 10. På vissa ställen, exempelvis Göteborg, så kan det vara bra att ha med sig en sax för att kunna öppna boxen. Boxarna är låsta med en platsgrej som är nästan omöjlig att få av utan sax.Tungan ute
 11. Kyllera ska med så att du kan sätta på det när du är färdig med efterträckningen.
 12. Om hästen åker till ett annat land så måste man ha pass med sig.

Så då har ni en liten instruktion på vad man bör ha med sig på resor till tävlingar. Har jag glömt något så säg gärna till. Hoppas att ni kan få lite användning av denna artikel.

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

 • Redigerat 2022-08-19, 10:40 av Niklas
Annons:
Ing-Marie
2011-08-06, 18:21
#1

Mycket bra skrivet. Jag tror du fått med allt.

Liiniz
2011-08-07, 14:38
#2

Tack så mycket!Glad

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Upp till toppen
Annons: