Annons:
Etiketterartiklargalopplegender
Läst 5001 ggr
Liiniz
2011-03-17, 23:52

Galopplegend: Red Rum

Steeplechase, sporten som drar stor publik i dess andliga hemvist Storbritannien och Irland. Ingen annanstans kan man uppleva något liknande scenario. Red Rum, Aintrees största häst genom tiderna.

Steeplechase Bakgrund
Sporten steeplechase fick sitt namn då två män slog vad om vem som snabbast kunde rida sträckan 7,5 km mellan kyrktornen i Buttevant och St Leger i Irland. På engelska säger man a chase from steeple to steeple (en jakt från kyrktorn till kyrktorn) och därifrån kom namnet steeplechase.

Sporten har sina rötter i jaktritten och slätlöpen, för i tiden brukade jaktryttare tävla mot varandra på släta banor men galoppryttarna förstörde ofta de banorna. Därför satte tillsyningsmannen för Bedford Course år 1811 upp höga staket hinder. Hindernas höjd var på cirka 1,37 cm och de var till för att skrämma bort galoppryttarna.

Det var egentligen den före detta hästtränaren, Tom Colman, som gav sporten dess egentliga form. Han arrangerade St Albans Steeplechase år 1830 som reds varje år fram till dess att Grand National för första gången gick på Aintree.

**Grand National – England
**Detta är det mest berömda och krävande av alla steeplechase-lopp. Det är en ultimat prövning för både häst och ryttare. Loppet är 7,22 km långt och innehåller 30 hinder.

Det första loppet gick år 1839. Jem Mason, som var ansedd som Englands förnämsta ryttare, vann det loppet. Hästen han red hette Lottery.  Grand National har ridits sedan 1839 med undantag för åren 1941 – 45, då det pågick krig.

Red Rum

”The Grand National Legend” är en titel som denna valack väl förtjänar. Inte nog har han vunnit detta tuffa lopp mer än en gång, han placerade även sig som tvåa två gånger. Dock var inte vägen till framgången utan motgångar.

Denna bruna valack föddes den 3:e maj 1965, efter Quorum och undan Mared. I hans första lopp, som var ett slätlopp, blev det ett dött lopp om första plats mot stoet Curlicue. Efter det blev han såld för 300 guineas. Red Rums form började sjunka efter 9 mer slätlöp och 4 säsonger av National Hunt löpning. Därför blev han skickad till Doncaster Sales.

En tränare vid namn Ginger McCain hade en liten gård i staden Southport där det närmsta stället att träna en häst var på stranden. Ginger köpte Red Rum för 6000 guineas på Doncaster Sales är 1972, åt Mr Noel LeMare. Två dagar efter att Ginger hade tagit hem Red Rum till sin gård så tog de ner honom till stranden, till allas skräck så visade han hälta. De tog ner honom i vattnet i en halvtimme, när han kom upp igen så var han frisk. En veterinär diagnostiserade en inflammation av benet i höger framben. Ginger gav dock inte upp hoppet, han hade sett många hästar som hade blivit bättre av Southports vatten och sand. Han hade rätt.

Red Rums comeback var den 30:e september 1972 i Windermere Handicap Chase. Hans ryttare bar färgerna som kom att bli kända under de närmsta åren. Red Rum gjorde rekord med tre Grand National vinster och två andra platser. Han vann även 18 andra lopp över hinder. Bara sex hästar innan honom har vunnit Grand National två gånger.

Karriären som hinderhäst tog slut då han var 13 år, på grund av en stressfraktur i hoven 1978. Han slutade ridas helt och hållet vid 21 års ålder då han fick en blockerad artär. 1995, den 18:e oktober, drabbades Red Rum av en stroke och Ginger hade inget annat val än att avliva honom. Han blev begravd vid Aintrees målstolpe och det står en staty av Red Rum på Aintree.

Detta var lite om Grand National och hästen Red Rum. Han är en av mina favoritlegender och kommer nog alltid att vara då han har en inspirerande historia.

Källa: Bonniers Stora Hästlexikon

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

  • Redigerat 2022-08-19, 11:04 av Niklas
Annons:
Liiniz
2011-03-17, 23:56
#1

Här kommer en video på ett av åren då Red Rum vann Grand NationalGlad

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Liiniz
2011-03-17, 23:58
#2

Nästa gång

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Liiniz
2011-03-17, 23:59
#3

Hans tredje vinstSkrattande

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Upp till toppen
Annons: