Annons:
Etiketterartiklarutrustning
Läst 3701 ggr
Linnea
2010-02-16, 10:44

Grimmans funktion och tillpassning

Det pratas mycket om nosgrimmors tillpassning men hur är det med de vanliga grimmorna?

Att ha en väl tillpassad grimma är A och O för hästens hälsa. Många tänker på den som något som hjälper de att fånga hästen i hagen men man lägger sällan någon större vikt vid att se till att den passar bra. Spelar det någon roll?

Jo, det gör det faktiskt. En grimma ska vara så pass stor i nosdelen att hästen kan öppna sin mun helt. Många grimmor har ett snålt tilltaget nosomfång. En alltför liten nosrem påverkar hästens tuggsystem negativt. Detta beror på att tänder och käkled är byggda för att mala sönder fodret genom en cirklande rörelse med underkäken. Om den hindras från detta och endast kan röra käken lite upp och ner kan den inte sönderdela fodert ordentligt. Dessutom slits tänderna på fel sätt.

Det finns flera nackdelar med en för trång nosrem:

  • Ett föl som går med sådan grimma riskerar ett få en felatkig tandställning som i värsta fall kan följa den hela livet.
  • När hästen inte kan tugga korrekt slits tänderna på fel sätt.
  • Det är obehagligt för hästen att inte kunna öppna munnen helt.
  • Det finns risk för att emaljåsarna borrar sig in i kinden.
  • Eftersom hästen hndras från att tugga ordentligt så ökar risken för problem med matsmältning och näringsupptag.

Är det svårt att hitta grimmor med tillräckligt lång nosrem så kan man prova att köpa en grimma i en sådan modell där man kan ändra både nos- och nackrem.

Hittar man ingen passande grimma kan man ha halsrem på i hagen istället. Det är tyvärr ofta svårare att leda en häst i halsrem men då kan man ha grimman endast under den tid man hanterar hästen.

Om nosremmen är för trång till din häst kan du prova följande:

Om du köper en vanlig grimma, köp en storlek större under förutsättning att man kan spänna in tillräckligt över nacken. (Många hästar har ju sin grimma i mittersta hålet och liknande.) Om det inte passar, köp samma storlek som vanligt fast en modell där man kan ändra även nosremmens omfång. Vilket som passar bäst beror på den enskilda hästen.

På en normalstor häst bör det finnas åtminstonde 5-7 cm tillgodo under hakan. Om hästen fyller upp hela nosremmen när den gäspar ädet läga att titta hur stor den egentligen är.

august5.jpg

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

  • Redigerat 2022-08-19, 11:44 av Niklas
Annons:
Upp till toppen
Annons: