Annons:
Etiketterartiklarmånadens-profil
Läst 3493 ggr
Linnea
2010-02-09, 08:32

Månadens Profil - Februari

Denna gången är det Ahnna här på sajten som utsätts för utfrågning.

ahnna.jpg

1. När började du med hästar?

Jag började rida på ridskola när jag var 6 år och började rida och köra privathästar när jag var 12 år. Galopp började jag med när jag var 15 år.

2. Varför blev det just galopp?

Jag trillade in på galopp genom ett skolarbete i 8:an där jag och en kompis skulle skriva om ett ämne som vi ville lära oss mer om. Det råkade falla på galopp och skolan beviljade oss ett studiebesök på Täby Galopp.

Kort därefter var det dags för prao och genom kontakterna som jag knöt under studiebesöket så fixade jag en praoplats hos Bruno Nilsson. Efter två veckor där så var jag galoppfrälst och har fortsatt hos flera andra tränare som stallpersonal och arbetsryttare. 2005 gick jag amatörtränarkurserna Steg 1 och 2 men har hittills inte haft möjlighet att äga och träna en egen starthäst.

3. Ägnar du dig åt någon annan hästsport också?

När jag inte sysslar med galopp så ägnar jag mig åt körning, hoppning, dressyr, akademisk ridkonst, tornerspel, jakt och fälttävlan. Även bruksridning, western, distans och läktarrytteri är sånt som jag har sysslat med genom åren - jag är allätare!

4. Rider du galopphästar just nu?

Inte för tillfället, på grund av flytt norrut. Det finns några amatörtränare här i krokarna som jag funderar på att kontakta men det har inte blivit av ännu. Istället håller jag mig uppdaterad över internet och besöker Täby Galopp ibland när jag har vägarna förbi. Det är svårt att inte sakna galopphästar!

5. Vad jobbar du som idag?

Just för tillfället är jag mest engagerad i mitt företag, som dels sysslar med hästuppfödning och hästutbildning, men också historiskt hantverk och återskapande.

6. Hade du hellre jobbat med något annat, isåfall - vad?

Jag hade gärna blivit jockey, men min kropp är lite för klen. Jag har fibromyalgi vilket gör att tränarrollen är mer aktuell för mig - när jag får råd. Galopp i någon form hade i vilket fall som helst varit jättekul att jobba med!

7. Har du någon egen häst?

Jag har 5 egna hästar: Ett engelskt fullblod född 1999, som inte var någon jättestjärna i löp men som absolut kan springa fort och som är en riktig hopptalang. Helt orädd, stabil och hinderklok! En 6-årig shetlandsponny som jag tävlar mestadels körning med, men även tömkörning och agility m.m. Tre 2-åriga shetlandsponnyer, två ston och en hingst, som ska köras in och tävlas i framtiden och förhoppningsvis även användas i avel.

8. Varför shetlandsponnyer när du skulle kunnat ha en galoppör istället?

 Min första häst, som är en norsk fjordhäst, behövde sällskap när mina föräldrar byggde stall hemma på tomten. Då föll valet på en shetlandshingst som dels var liten och inte tog så mycket plats och dels inte var så dyr i drift. Några år senare blev han godkänd för avel och då började jag fundera över min andra hästpassion, uppfödning.

Eftersom fjordhästen är en valack så kunde jag inte avla på honom, så naturligtvis riktade jag in mig på shetlandsavel istället. Mitt fullblod kom in i bilden något senare och skulle också avlas på, men hon har haft mycket problem med bakterieinfektioner och annat som har gjort att hon hittills inte har kunnat få något föl. Därför fortsatte jag med shetlandsaveln och saker har rullat på väldigt slumpmässigt, vilket gör att jag idag har 4 shettisar och 1 fullblod. Hade det gått som jag hade planerat så hade fullblodets första föl blivit min första egna starthäst, men så blev det alltså inte.

Hur framtiden ser ut vet jag inte, men den dagen jag får råd så blir det absolut en galoppör! Men ponnyerna ska ingenstans, så det handlar inte om något byte - både shettisar och fullblod betyder mycket för mig och jag skulle inte vilja vara utan någon av raserna.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

  • Redigerat 2022-08-19, 11:08 av Niklas
Annons:
Upp till toppen
Annons: