Annons:
Etiketterartiklargaloppbanor
Läst 3166 ggr
Linnea
2010-01-27, 11:23

Cushion Tracken under snö

Cushion Track-banorna ligger under snö, hur klarar de sig?

Det har varit en ovanligt kall och snörik vinter i stora delar av landet, på både Täby och Jägersro har man de sk allvädersbanorna, Cushion Track.

Täbys Cushion Track anlades så sent som i oktober 2009 och den fungerade till många tränares stora belåtenhet bra ändå till mitten av december. Sen kom snön i massor och kylan var inte dålig den heller. Mellan 10 och 17 minusgrader, emellanåt ner till -25 under tre veckor.

Istället för CT har det blivit en snöbana som duger utmärkt till trav- och långsamma canterarbeten. Några snabbare pass har inte ridits på snön.

De engelska experter som följde med som rådgivare för underlagets skötsel tyckte att man skulle hålla banan snöfri men detta fick de ge upp efter ett sällan skådat väder.

Man försökte till en början att ta bort snön men de rullar som ska göra det fick ofta med sig delar av underlaget så man beslöt att låta bli. Ingen visste i förväg vad som skulle hända med underlaget när det kom snö på men efter undersökningar har man kunnat konstatera att de centimetrarna snö som ligger på banan isolerar och det finns ingen tjäle under.

När man slutat försöka få bort snön blandade man istället upp det översta lagret CT med snö och detta gör att banan behåller sin svikt och inte fryser.

Banans dränering har enligt uppgift fungerat utmärkt hela hösten och man förväntar sig att den ska klara snösmältningen också utan större problem.

På Jägersro har man sin Cushion Track-bana för andra vintern men denna blev mycket kallare än vanligt med massor av snö och tidvis 10-15 minusgrader.

Det har kommit ca 30 cm snö och banan är nu hård och sviktar inte, den senaste tiden har det bara gått att trava på den.

Källa: Skandinavisk Galopp

Löpsedelsbild: Stefan Uppström

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

  • Redigerat 2022-08-19, 10:59 av Niklas
Annons:
Upp till toppen
Annons: