Annons:
Etiketter06-ponnygaloppartiklar
Läst 793 ggr
aracing
2009-12-11, 20:02

En ponnyjockeys tävlingsdag

Ponnygalopp - hög fart på liten häst.

En tävlingsdag för oss ponnyjockeys, är ganska lik de professionella jockeysarnas. Nerver, glädje, besvikelse, men framförallt lycka på högsta nivå.

Det börjar såklart med att vi gör hästarna redo för den kommande uppgiften. Borstar tills de glänser, piffar till dem - i hopp om att vinna pris för bäst gjorda ponny. Under tiden man pysslar, växer pirret i magen, i alla fall för de flesta.

     (Vi hoppar över lastning etc. i artikeln, och beger oss direkt till tävlingsplatsen istället Flört) Väl framme plockar man ihop alla saker som behövs vid utvägninen, och beger sig sedan till vägrummet. Här befinner sig ofta jockeys, och av dem får man ibland en peppande kommentar.

     Dags för avlastning och sadling av ponny. get här momentet kan vara ett rent äventyr för vissa av oss, eftersom ponnyerna blir väldigt uppspelta på banan. När man är klar med sadling, gör vi alla olika. Antingen leder träckaren runt ponnyn på parkeringen, eller så sitter man upp och rider runt själv. Detta i väntan på att få gå in i förledvolten.

     Väl i förledvolten känner de flesta sig nog de flesta lite pirriga och förväntansfulla, snart är det ju dags!

     Trav för veterinären, och sedan är det dags för ledvolten. Man ser hur ryttarna börjar dra ned sina googles, för att vara säkra på att inte glömma det. Vissa ponnyer börjar takta, vet vad det är som gäller,  medan vissa är stencoola. När ringmastern ber oss att gå ned mot banan, då är nerverna på topp. Antingen är man taggad, eller så är man så nervös att man håller på att tuppa av.

     Canter till start. Även detta kan vara ett äventyr för vissa. Vägen ned till start varierar en hel del beroende på kategori, och för D-ponnyryttarna kan vägen till starplatsen kännas som en hel evighet. När man till slut är framme, så är det snabba ryck. Bilda en volt, inte för liten, se till att din häst går framåt - bara det inte går för fort. Allas ögon är riktade mot startern, väntar på att h*n ska höja flaggan. När detta är gjort, vänder man upp. Kroppen är på helspänn, man kan känna hur hästarna gör sig redo för att spurta iväg. Och plösligt hör man det: "RIIIID!"

Målet har passerats, och ekipagen cantrar en bit till, för att sedan stanna. Man ser till att alla som befinner sig bakom har saktat av, och sedan kan man bege sig mot vinnarcirkeln. En bra sak inom ponnygaloppen är att alla får rosett, oavsett placering. Det ska ju vara kul, även om det inte gått som man tänkt sig.

     Sedan beger man sig mot vågrummet för att väga in. Därefter leder man sin ponny, tills den slutat blåsa, och lastar den sedan. För dem som vill, är det genomgång med lopprepriser och ytterligare en prisutdelning. Nu delas pris för Bäst gjorda ponny och Dagens stilryttare ut.

Ungefär såhär ser en ponnyjockeys tävlingsdag ut, i alla fall för dem som rider inne på Täby Galopp. Självklart är dagen slut efter filmgenomgången, men jag tror att alla förstår att man åker hem och pysslar om sin häst när man kommit hem Flört

- Det är aldrig så mörkt som precis innan solen går upp

Medarbetare på Galopp iFokus

  • Redigerat 2022-08-19, 10:54 av Niklas
Annons:
Hermelina
2009-12-11, 23:32
#1

Fint skrivet!

Linnea
2009-12-12, 09:30
#2

Jättebra skrivet!

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

aracing
2009-12-12, 10:09
#3

Tack! Glad

- Det är aldrig så mörkt som precis innan solen går upp

Medarbetare på Galopp iFokus

Ahnna
2009-12-12, 11:57
#4

Jag får en adrenalinkick bara av att läsa! Cool

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Upp till toppen
Annons: