Annons:
Etiketterartiklarutrustning
Läst 6935 ggr
Linnea
2009-09-17, 14:56

Hästens utrustning

Det finns mycket specialutrustning i galoppsporten, här listas de vanligaste sakerna.

 !BJORNEN[1].JPG

Träning:

Sadel: En träningssadel är en större variant och väger oftast mellan 1-3 kg. De finns i både läder och olika syntetmaterial. Sadelgjordarna är helelastiska och man har två på varje häst då en sadelgjord bara har ett spänne.

Träns: Är tillverkat i syntet eller plast och finns i alla regnbågens färger. Ofta har man samma färg på tränset som på tävlingsdressen. De allra flesta har en s.k. irländsk martingal på tyglarna. Den kan bytas ut mot en vanlig martingal, vissa använder både och. En del hästar rids med vanligt läderträns.

Schabrak: Vanligtvis används en poly pad eller motsvarande eftersom sadeln ska ligga bra på alla hästar då inte varje häst har egen sadel. Jockeyer som rider i flera stall tar med sin egen sadel och pad.

Viskasstycken: Är ett väldigt tunt schabrakliknande tygstycke som läggs under padden för att suga upp svett och smuts. Detta för att kunna använda samma pad på flera hästar och för att slippa tvätta de tjocka paddarna så ofta.

Blinkers: Kan jämföras med skygglappar men dras på över hela hästens huvud, med hål för öronen. Har ibland samma färg som tävlingsdressen. De finns även med nät för ögonen som ska hindra att hästen får grus i ögonen. Som blinkers räknas också nosludd som sätts på tränsets sidostycken.

Tungband: Ett band av läder eller annat stumt material som är minst 10 cm brett. Det spänns fast runt underkäken på hästar som har en tendens att "svälja tungan".

Sadelgjordstunnel: Kan vara en tunnel av ex fårskinn eller ett liknande syntetmaterial. Den kan också var ett underlägg av att material som liknar skumgummi.

Brösta: Många hästar har en brösta för att inte sadeln ska glida för långt bak.

Tävling

Sadel: Tävlingssadeln får man låna på banan på tävlingsdagen och är anpassad efter den vikt ryttaren ska rida med. Detta innebär att sadeln kan vara lika stor som en träningssadel och dessutom försedd med blyvikter (eller så är vojlocken försedd med blyvikter) eller så kan den snarare kallas "stigbygelhållare" och då är den bara runt 10-20 cm lång och väger under 100g. På en tävlingssadel har man en vanlig galoppgjord och en övergjord som läggs ovanpå sadeln som en extra säkerhet.

Träns: Se "Träning".

Schabrak: Alla hästar bär på tävling en nummervojlock, de är numrerade från 1-15 och visar från vilket spår hästen startar. Hästen kan också bära en viktvojlock.

Blinkers: Se "Träning".

Tungband: Se "Träning".

Tävlingsdress: En häst tävlas i ägarens färger, vilka måste vara inregistrerade hos Svensk Galopp. Om flera hästar i ett lopp har samma ägare ska de skiljas åt genom olikfärgade mössor eller på annat lämpligt sätt.

Sadelgjordstunnel: Av skumgummiliknande material.

Öronproppar: Vissa hästar har öronproppar för att de reagerar starkt på ljud, de dras vanligtvis ut på upploppet för att hästen ska höra publiken.

Brösta: Se "Träning"

Foto: Sofia Nordin

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

  • Redigerat 2022-08-19, 10:43 av Niklas
Annons:
KarolinaNowak
2009-09-17, 16:07
#1

Liknande artikel finns även på Engelskt Fullblod iFokus. Flört

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Linnea
2009-09-17, 16:12
#2

Jo jag såg den men denna har jag haft färdig i datorn flera veckor i väntan på bilden som damt ner i min mail idag!

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Malin-Trotsig
2009-09-18, 02:37
#3

Fina Polarbjörnen. Snäll som det förslår och ursnygg!

Linnea
2009-09-18, 09:04
#4

#3 Så du känner honom?

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Malin-Trotsig
2009-09-18, 19:32
#5

#4 Javisst, jag jobbar med honom. Har kanske inte alla hästarna i startboxen men vi älskar honom ändå Skrattande

ellinorrasmusson
2009-09-19, 00:04
#6

brukar inte jockeyarna har med sina egna sadel till tävling? eller har jag missförstått allt? :)

// Ellinor Rasmusson
medarbetare på
engelskt fullblod ifokus

Annons:
Ahnna
2009-09-19, 01:17
#7

Jag skulle vilja lägga till ett par saker, om jag får? Flört

På tävling har man ett skumgummiunderlägg under sadeln för att den inte ska glida när hästen blir svettig. Det är också tryckutjämnande.

I träning kan man använda precis vilken sadelgjord som helst, så länge den passar ihop med sadeln och hästen. Långt ifrån alla har helelastiska gjordar när de träningsrider. Det innebär att man inte behöver ha två gjordar, om man använder t.ex. en vanlig sadelgjord. (Jag har ridit i flera stall som använder vanliga sadelgjordar eller halvelastiska gjordar med två rullspännen, istället för två separata elastiska gjordar.)

Tungband ska vara minst 10 millimeter brett, inte centimeter. Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Linnea
2009-09-19, 09:54
#8

#7 Tack, det var ett tag sen jag var i ett galoppstall måste erkännas.. minnet sviker ibland. Jag menade såklart mm inte cm..

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Ahnna
2009-09-21, 11:02
#9

#8 Hihi! Jag läste det först och tänkte "wuuut?!" men sen kopplade jag att du hade skrivit lite fel. Skrattande

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Upp till toppen
Annons: