Annons:
Etiketterartiklarutrustning
Läst 8634 ggr
Linnea
2009-08-28, 14:56

Anatomiska bett

De anatomiska betten är populärare än någonsin men vem tillverkar de och är de så mycket bättre?

Sprenger

Tillverkare: Herman Sprenger i Tyskland

Sprenger Turnado: Mittleden är vriden 45 grader som ska ge ett mer precist tryck i hästens mun. Det sägs att det hjälper på hästar som lägger tungan över bettet.

sprengerturnado.jpg

WH Ultra: Tredelade bett med en speciell mittdel med en rulle som sägs stimulera hästens salivproduktion. Ska göra det lättare för hästen att acceptera bettet och hjälpa den att utföra rörelser avslappnat och i harmoni.

sprengerWH.jpg

Sprenger Dynamic RS

sprengerdynamic.jpg

Sprenger KK Ultra

sprengerKK.jpg

Dynamic och KK Ultra Stimulerar hästen att acceptera bettet lättare.

Den anatomiska mundelen ligger perfekt i hästens mun, vilket resulterar i att det stimulerar hästen att tugga. Den snälla leden i mitten som är vriden framåt, det karakteristiska för KK Ultra, gör att det är ett väldigt snällt bett. (Detta enligt tillverkaren).

Många av Sprengerbetten är gjorda av Aurigan, en metall som innehåller väldigt mycket koppar.

Myler

Tillverkare: Ron, Bob och Dale Myler i USA

Har bra information på sin hemsida hur man väljer rätt bett. De tillverkar varje bett för att lösa ett specifikt problem som tex ksastar med huvudet, går bakom hand etc.

Har delat upp sina bett i tre nivåer där Level 1 är för unghästar/mindre erfarna ryttare och Level 3 är för välutbildadae hästar/proffsryttare.

Det bästa med Myler är att man själv kan kombinera mundel med sidostycke, eller som de själva säger: "Mundelen är för hästen, sidostyckena är för ryttaren". Alltså, en nybörjare på en Grand Prix häst har tex en rak mundel med port och vanliga bettringar, samma häst går med en proffsryttare med samma mundel fast med skänklar istället. 

Vissa av dessa bett har de speciella oberoende sidorörelserna. Detta innebär att när man tar i en tygel är det bara den sidan av bettet som rör sig. På ett vanligt bett rör sig hela bettet fast man bara tar i en tygel.

mylerbits3.jpg

Myler Comfort Snaffle

mylerbits4.jpg

Myler anatomiskt tvådelat tränsbett

Bomber´s Bits

Tillverkare: Bomber Nel i Sydafrika

Tillverkas av sweet iron.

Enligt tillverkaren:

"Alla Bombers Bits har den lite rundade formen på mundelen som fördelar trycket över en större yta och minskar punktbelastningen och därmed ökar avlastningen på hästens mjukdelar. Därför minskar risken för tryckskador under förutsättning att bettet är rätt utpassat till Din häst. 
Principen bakom Bombers Bits bygger på  Pressure -> Resistance -> Lack of control.
Fördelas trycket om på en större yta --> så minskar trycket (känns mildare) och du minskar (eller tar bort motståndet) och --> får tillbaka bättre kontroll och kommunikation med Din häst !

Med mer kunskap om Din hästs mun och om bettens olika funktioner och inverkan (mundel, skänkel och olika kombinationer) kanske kan göra att Du kan uppnå bättre resultat och möjligen samtidigt ge hästen en bättre munhälsa !

Hos Bombers Bits kan Du beställa den mundel din häst föredrar eller behöver, i den tjocklek som önskas, med vilket sidostycke som behövs, i rätt storlek ! Analyser först din hästs fysiska förutsättningar för bett i munnen och se till dess fysik i övrigt och din egen nivå och vad ni arbetar mot - gör där efter dina val av bett !"

bomberbits.jpg

bomberbits2.jpg

Syftet med alla anatomiska bett är att de ska ligga bättre i hästens mun vilket minskar motstånd från hästen som tex att den kastar med huvudet, går bakom hand, tar bettet m.m. Det innebär därmed att hästen lättare kan koncentrera sig på sin uppgift isället för på bettet. Alla hästar behöver garanterat inte ett anatomiskt bett men för vissa är det ett måste. Har man en häst som tydligt visar tecken på bettmotstånd är det sannolikt att ett anatomiskt passar hästen bättre. Men som med alla andra bett så måste man välja noga och inte förkasta en tillverkares bett för att hästen inte gillar första bästa.

Detta är ju mestadels information direkt från tillverkarna, ska man bilda sin egen uppfattning om huruvida betten är bra eller inte så finns det bara ett sätt och det är att prova.

Källor:

Sprenger: Text: Sprenger Bilder: The Saddlery Shop

Myler: Text: Myler Bilder: Toklat

Bomber: Text och bilder: BombersBits

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

  • Redigerat 2022-08-19, 10:43 av Niklas
Annons:
Linnea
2009-09-10, 09:35
#1

Ja själv har jag ett Myler som jag tycker mycket om.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Tin-Tin74
2009-09-14, 06:26
#2

Bra artikel!

Det här med bett är en hel vetenskap och en ren djungel att ta sig igenom.

Linnea
2009-09-14, 09:14
#3

Jo det kan man verkligen säga.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Upp till toppen
Annons: