Annons:
Etiketterartiklarponnygalopp
Läst 7846 ggr
MelodyX
2013-09-28, 10:51

Ponnygaloppen på Malta - inte som vi är vana

Tal Gallop - galopprace med sulky - är en relativt stor sport på Malta med ett par tusen utövare. Man har till och med en egen ponnyavel för denna sport vilket är mer än vad man kan säga om travsporten eller den ordinarie galoppsporten på ön.

Då ponnytravet eller den sport vi ser som ponnygalopp i Sverige inte existerar på Medelhavsön är det här en utmärkt plantskola för blivande kuskar och jockeys. Man tävlar med allt från A-ponnys, oftast shetlandsponnyer, till D-ponnys.

Egen avel

Genom att korsa ädla ponnyer med fullblod får man fram extremt snabba ponnyer och även om dessa inte står högt i kurs på marknaden (du får en ostartad ung ponny för 3-5000 kronor) så är det en stor ära i att äga och tävla med en bra ponny inom Tal Gallop. Det är inga prispengar i sporten och knappt något spel förutom hon inofficiella bookmakers men äran är stor och ofta är det fler som kommer och tittar på dessa lopp än på de ordinarie trav- och galopploppen. 

Loppen, som går ut på att man kör med sulkys i full galopp, är olika långa där shetlandsponnyerna springer ungefär 200 meter och där de största ponnyerna springer runt 1200 meter. Man startar alltid stillastående med autostart (som inom travet) och det går fort som bara den. De lopp som är lite längre saknar helt tempokänsla och de flesta galopperar så fort de kan första 500-700 meterna för att sedan knappt orka i mål, det där med att spara speeden är inget som malteserna anammat.

Flera kvalheat en final

Barn får köra ponnyerna från 8 års ålder i tävling men det finns också vuxna kuskar, som även rider som galoppjockeys eller kör som kuskar, som är med och tävlar. 

På tävlingsdagen delar man upp ponnyerna i heat efter deras form, i varje heat möts tre-fyra hästar och sedan körs finaler med alla heatsegrare senare samma dag. Man tävlar antingen på den inofficiella travbanan, alternativt på en icke officiell bana, eller så kör man tävlingarna som streetrace helt enkelt. 

Behöver bättre regler

För ett svenskt öga känns det lite så där att titta på sporten. Galopp- och travsporten är normalt sett väldigt städade på Malta och när jag gick på en av dessa tävlingar trodde jag att jag skulle få se ett gäng ungdomar som har väldigt roligt. Och de har de visserligen, men lite på hästarnas bekostnad och även om de flesta skötte sig bra kunde man också se exempel på där man satt och spöade sin ponny genom hela loppet. Det gällde då de större ponnyerna. Ingen av de som körde de minsta ponnyerna hade spö med sig men vevade kraftigt och slog med tömmarna.

Sporten i sig är det inget fel på, ponnyerna ser välmående ut, barnen har roligt och publiken älskar det men för att visa upp sporten för världen skulle en rejäl omarbetning av reglementet vara behövligt, och framförallt då drivningsreglerna…

  • Redigerat 2022-08-19, 11:06 av Niklas
Annons:
Tusen
2017-03-28, 22:23
#1

Vill bara påpeka att autostart inom travet inte alls sker genom att hästarna står stilla. Alla starter (volt - auto- och linjestart) sker i trav, alltså under rörelse.
Skillnaden mellan autostart och linjestart är att vid autostart används startbil med vingar. Vid linjestart startar man på samma sätt som i autostart fast utan bil.

MelodyX
2017-04-04, 16:02
#2

#2 Ledsen om du missuppfattade det så. För mig, som hållt på med trav i 20 år, är det självklart. Men inser också att det kan missuppfattas. Det jag menade var dock att det är autostart i dessa lopp också.

Stallmima
2017-07-22, 19:16
#3

Råkade snubbla in på ett av dessa lopp på youtube, det såg inte snyggt ut.  För mig är tävling i sulky trav och kommer alltid att vara det.  Det här med spödrivning förekommer nog fult och vevande både i ponny likväl som stora travet

MelodyX
2017-07-26, 13:06
#4

#3 Liksom att flera säger att trav för dem är hästar i sulky och inte under sadel? Vilket var flera gamla stofiler som pratade om när montesporten infördes (och i viss mån än).

Sedan är inte det här trav - det är galopp. Därför inlägget ligger på galopp.ifokus ;-)

Upp till toppen
Annons: