Annons:
Etiketterartiklargalopplegender
Läst 8354 ggr
Liiniz
2010-08-12, 05:01

Galopplegend: Man O' War

Man O’ War, även kallad Big Red, är ett känt fullblod som i USA som gjorde en otrolig karriär som galoppör. Han pensionerades redan efter sin galoppsäsong som 3-åring och påbörjade då sin nya karriär som avelshingst. Man O’ War avled den 1:a november 1947.

föl man o war.jpg

Man O' War som föl.

Historien om My Man O' War började den 29:e mars år 1917 då hans födelse inträffade. My Man O' War var Mahubahs andra föl och han var ett stort föl. En hög fux med långa ben och en stjärn precis som sin fars, Fair Play.

Uppfödaren, Belmont, planerade att sälja den större delen av åringskullen 1918 då han hade anmält sig frivillig till militär tjänstgöring. Dock ville han behålla My Man O' War som hans fru hade namngett av just den anledningen. I sista minuten bestämde sig uppfödaren för att sälja My Man O' War också så han och resten av kullen sändes till Saratoga för att delta i "Saratoga yearling sale" (åringsauktion). Fuxåringen blev såld för 5000 amerikanska dollar och åkte med Louis Feustel, som var tränare för ägaren Samuel D. Riddle. I samband med ägarbytet blev det även en ändring i fuxens namn, Man O' War blev det förkortat till.

samuel d riddle.jpg

Ägaren Samuel Doyle Riddle.

Den otroliga galoppkarriären

Man O' War hade ärvt en del av det häftiga temperamentet från Fair Play men blev nog även förstärkt av den nervositet ärvd av hans mor, Mahubah. Detta gjorde honom till en svår häst att rida in. Många kände sig lockade av hans utseende som en potentiell hinderloppshäst. Dock ansågs han inte vara en särskilt elegant häst men när han väl växt till sig så tyckte de flesta att han var en magnifik häst. Han var hög och kraftigt musklad med ett högt huvud precis som sin far. Man O' War hade ett annorlunda steg som var otroligt långt och trots sin storlek hade han en hög acceleration samt kvickhet.

bild man o war.jpg

Man O' War

I sin första start var han tippad som favorit då rykten om hur otrolig han var under träningen hade spritt sig. Som anat gjorde han ingen besviken, han vann med 6 längder. Tre dagar senare vann Keene Memorial med 3 längder, vilket följdes med vinster i Youthful Stakes, Hudson Stakes och Tremont Stakes.

I augusti vann han United States Hotel Stakes med två längder över Upset. När det var dags för dem att mötas igen, 11 dagar senare, blev loppet legendarisk. De startade i Sanford Memorial Stakes. Man O' Wars stallkamrat Golden Broom tog ledningen direkt och bestämde hastigheten, följd av Upset. Man O' War låg bakom det ledande paret och Upset tog ledningen över Golden Broom som låg och tröttnade vid railen. För att Man O' War skulle komma förbi var han tvungen att gå ut brett och runt Upset men det var för liten bit kvar av loppet. Upset vann med en halv längd över Man O' War. Det är inte ofta en förlust blir legendarisk men han är en legendarisk häst, därmed den stora besvikelse som kom över alla fan och ägare gjorde det till en minnesvärd händelse. Förlora var inget han fick känna på igen. Han fick dock revansch i deras nästa start i Grand Union Hotel Stakes där han vann med en längd.

Upset och Man O War.jpg

Det enda lopp Man O' War ej vunnit.

Hans säsong som tvååring blev avrundad med vinster i Hopeful Stakes och Belmont Futurity där han vann över John P. Grier, stallkamrat till Upset. Man O' War åkte i september till Glen Riddle Farm för vintervila med det växande ryktet som en underhäst.

Han öppnade sin säsong som treåring starkt, en vinst i Preakness Stakes i Pimlico. När han sedan startade i Withers Stakes så vann som vanligt men denna vinst blev ändå lite annorlunda än de tidigare, han satte ett nytt amerikanskt rekord för milen (mile, engelska). Detta skrämde många motståndare vilket gjorde att han bara hade en som vågade ta utmaningen i Belmont Stakes, som Man O' War vann överlägset med 20 längder. Han satte även ett till amerikanskt rekord samtidigt för distansen 11 furlongs.

Än en gång hade han bara en motståndare, denna gång i Dwyer Stakes. Dock var denna motståndare ingen främling, det var John P. Grier, stallkamrat till välkände Upset. Alltid innan hade Man O' War vunnit överlägset men den förbättrade John P. Grier gav honom en utmaning om ledningen. Man O' War vann med 1,5 längd och satte ett nytt amerikanskt rekord för distansen 9 furlongs. En vinst som är väl värd att nämna är då han deltog i Lawrence Realization maraton mot Hoodwink. Man O' War var verkligen överlägsen då han vann med cirka 100 längder.

JohnPGrier.jpg

John P Grier

En häst, överlägsen som Man O' War skrämde som sagt bort väldigt många motståndare men där fanns en som inte lätt sig skrämmas så lätt. Det var förra säsongens vinnare av Kentucky Derby, Sir Barton. Samuel D. Riddle blev erbjuden att starta Man O' War i ett "matchrace" mot den 1 år äldre hästen, erbjudandet blev accepterat. Loppet var på distansen 10 furlongs och var känt som Kenilworth Park Gold Cup. Detta lopp var det första lopp som någonsin har blivit filmat och det blev en pinsam förlust för champion Sir Barton. Man O' War ledde från start och avslutade med en 7 längders ledning. Detta kom att bli hans sista lopp och därmed hans sista vinst. Galoppkarriären resulterade i 20 vinster utav 21 starter med 249 465 dollar insprungna pengar. Ännu ett rekord.

Sir Barton.jpg

Sir Barton

Anledningen till hans tidiga pensionering från galoppkarriären var att handikapparna hade lovat att öka Man O' Wars ridvikt så mycket att motståndarna skulle ha en chans. Då Man O' War redan reds med mycket högre vikt än de andra hästarna redan tyckte Samuel D. Riddle att det var bättre att byta hans karriär till avelshingst. Man O' War blev flyttad till en hyrd gård då hans ägare inte ägde en egen gård. Några år senare flyttades Man O' War, hans märrar och avkommor till Faraway Farm där han stannade till hans död. Han kom att bli en stor turistattraktion där.

Man O' War som avelshingst

Den första kullen fölade 1922 och var en spännande grupp då Samuel D. Riddle hade tagit hjälp av hästexperter och blodlinje/stamtavle speciallister vid val av avelsston åt Man O' War. Många var väldigt kritiska mot hans val av avelsston åt Man O' War men bevis på att han måste ha gjort någonting rätt är att det kom 3 champion avkommor ur den kullen. American Flag var en av dessa och han var otroligt lik sin far, hans galoppkarriär avslutades också med att han fick flytta till Faraway Farm och inleda en avelskarriär. Han blev en framgångsrik avelshingst som producerade 16 Stakes vinnare, en av dessa var championstoet Nellie Flag som blev ett framgångsrikt avelssto.

Man O' War fortsatte producera championhästar som i sin tur producerade sina. När han hade tre startande kullar så var han Amerikas ledande avelshingst. Detta var år 1926. Dock började det gå lite sämre för Man O' War i mitten av 30-talet då det kom eftertraktade och dyra importerade hingstar. En annan häst som kom att bli en rival var hans egen avkomma War Admiral.

MowWarAdmiral.jpg

War Admiral

Många är vi som känner till War Admiral då han var en stor motståndare för den berömda Seabiscuit. Dock var inte War Admiral den mest framgångsrika avelshingsten, även om han är den mest kände och framgångsrike kapplöpningshästen, av avkommorna efter Man O' War. War Relic är den som blev bäst när det gällde att föra blodlinjerna vidare och få fram championhästar av alla hingstar efter Man O' War.

MowWarRelic.jpg

War Relic

På grund av hjärtkomplikationer blev Man O' War pensionerad från avelskarriären några år innan hans död som inträffade 1947. En hjärtattack var det som fick den 30-åriga legenden att avlida den 1:a november. De tråkiga nyheterna kom som en chock för USA och alla hans fans. Man O' War balsamerades och lades för att vila den eviga vilan i en ekkista med en placering så att besökare kunde se den. Hans begravning som tog plats några dagar senare sändes via radio. Gravplatsen blev en bestämd plats på Faraway Farm som Samuel D. Riddle hade sparat för han och hans bästa avkommor. En staty av brons restes ovanför hans grav, statyn var en verklig storlek av Man O' War.

När Riddle avled testamenterade han över Faraway Farm åt stan Lexington som en park. Gravarna och statyn blev flyttade tidigt 70-tal till Kentucky Horse Park som nyligen hade blivit utvecklat.

Man O' War avlade fram 62 championhästar och tjänade 3,5 miljoner dollar som avelshingst.

Man O' War har haft en stor influens för rasen även om den manliga linjen knappt överlever genom små, mörka avkommor av In Reality och Relic. Trots detta lär alltid legenden om Man O' War leva vidare på grund av den otroliga kapplöpningshäst och avelshingst han var.

Detta var del ett av vår serie om galopplegender. I denna serie kommer vi att skriva om kända galopphästar som har haft en betydande roll i galoppens historia. Även människor som har haft ett stort inflytande. Hoppas att ni gillade det!Glad

_Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Man_O%27_War
http://www.tbheritage.com/Portraits/ManOWar.html_

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

  • Redigerat 2022-08-19, 11:05 av Niklas
Annons:
Liiniz
2010-08-12, 05:03
#1

Här kommer filmen på matchloppet mellan Man O' War och Sir BartonGlad

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Linnea
2010-08-12, 10:32
#2

Jättebra artikel, dock funkar inte filmen! Kan tillägga att fem furlongs är ca en kilometer. En furlong är en åttondels mile, alltså 220 yards eller 660 fot.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Liiniz
2010-08-12, 15:32
#3

TackGlad Hmm filmen funkar för mig, konstigtTungan ute Men här kommer en länk till denGlad

Jag har aldrig riktigt fått grepp om det med furlong etc.Tungan ute

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

EvaG
2011-05-18, 11:04
#4

Vilken bra artikel över en bra häst. Jag har set statyn på Kentucky Horse Park. Hela anläggningen är pampig och härlig precis som statyn över Man O' War.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Linnea
2011-05-18, 15:32
#5

#4 Har du varit där? Du har inga bilder som vi får se?

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

EvaG
2011-05-21, 15:46
#6

Jag var ung då, men jag ska leta genom pappas fotosamling som jag fick efter honom.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Annons:
Upp till toppen
Annons: