Annons:
Etiketterartiklarövrigt
Läst 13913 ggr
[ellenlindman]
2013-05-20 23:20

Fördomar om galoppsporten

En bidragande faktor till att galoppsporten inte är så stor som den förtjänar att vara i Sverige, tror jag är de många fördomar och rykten som cirkulerar kring sporten, inte minst bland vanliga "ridhästmänniskor". Hur ska vi krossa fördomarna? Läs om de fem vanligaste missuppfattningarna om galopp här!

I denna artikel (som för övrigt är min första som Medarbetare på Galopp iFokus) tänkte jag ta upp fem av de vanligaste vanföreställningarna som jag har stött på under den korta tid jag arbetat inom sporten och även försöka förklara varför de inte stämmer.

Är detta verkligen djurplågeri?

Hästarna tvingas till att springa

Detta måste nog vara det mest utbredda påståendet om sporten. Anledningen till att just jag älskar galopp är att det bygger på att utveckla och uppmuntra vad som finns naturligt i hästen, nämligen viljan att springa ikapp med sina kamrater. Kapplöpning innebär inte att hästarna hetsas till flykt, vilket många tror. Beteendet att springa ikapp grundar sig i att hästarna ”tränar” tillsammans som förberedelse inför framtida flyktsituationer. Tränarens uppgift är från början att locka fram denna instinkt och få hästen att trivas med sin uppgift. Mångas uppfattning är att galopp är något av det mest onaturliga man kan utsätta sin häst för, men egentligen är det faktiskt tvärtom. Många andra hästsporter går ut på att framtvinga ett onaturligt beteende hos hästen. Inga hästar behöver lära sig att galoppera ikapp – det får de med modersmjölken. 

Sedan finns det hästar som inte har vad man kallar löphuvud (medfödd vilja att tävla och vinna) eller som kanske rent av upplever stress i samband med träning/tävling. Galopp är ju trots allt en sport som kräver mycket av hästen, både psykiskt och fysiskt. Alla har inte vad som krävs. Dessa individer brukar bli framgångsrika hopphästar eller tävla i fälttävlan, som visserligen är fartfyllt och kul för hästen men som inte är så krävande som galoppen kan vara. Många engelska fullblod som tävlar på elitnivå inom hoppning/fälttävlan har börjat sin karriär som galoppörer. Arabiska fullblod har sin uthållighet och börjar ofta tävla i grenen distansritt efter galoppkarriären, istället för att gå direkt till slakt som vissa tror.

Hästarna piskas från start till mål

Ytterligare ett felaktigt påstående. Svensk galopp har mycket stränga bestämmelser för hur galoppörer ska hanteras, och reglerna för spöanvändning är mycket strängare än inom ridsporten.

Utdrag ur galoppreglementet – spöbestämmelser (RG)

Sverige skiljer sig mycket från länder som är mer liberala vad gäller djurs rättigheter, t.ex. USA. I USA rider man oftast mer aggressivt än i Sverige. Ändå är det ofta till USA som folk drar paralleller när man talar galoppsport. Personligen tycker jag illa om överdriven spöanvändning, inte för att hästarna far illa av det, utan för att det ger fel intryck av sporten och hjälper till att skapa fördomar. Jag tror att det är svårt att åsamka en häst smärta genom att enbart använda spö, dels för att hästar har tjockare hud än vi människor och dels för att de enda tillåtna spöna är speciella, vadderade spön avsedda just för galoppsport. Sporrar är totalförbjudet!

Hästarna rids in på tok för tidigt och tränas stenhårt

En intressant detalj jag läst i Nadja Bellanders bok Galopp – träning och tävling, är att hästens kropp måste anpassas till det arbete den ska utföra samtidigt som den växer. De flesta galoppörer som trots allt blir skadade är nästan uteslutande hästar som ridits in för sent. Engelska fullblod utvecklas fortare än andra hästar och rids in ungefär vid 1 ½ års ålder, araber i regel ett år senare.

Vad gäller träning har det snarare varit tvärtom i de stall jag besökt. Hästarna får cantra några varv runt banan hemmavid några gånger i veckan och då och då får de sträcka ut ordentligt, oftast tillsammans med en kompis, vilket de verkar tycka är riktigt skoj! En tränare som har sin träningsanläggning nära där jag bor låter sina hästar klättra i skogen, ströva i skrittmaskinen, bada i havet och låter dem dessutom träna både hoppning och dressyr, vilket slår hål på ytterligare en myt, nämligen att galoppörer inte kan gå dressyr. När hästarna inte tränas går de i stora hagar tillsammans med sina kamrater.

Hästarna är sönderstressade och misskötts

Nadja Bellander beskriver i sin bok galopphästar som vakna, livliga, känsliga, nyfikna och ofta mycket intelligenta varelser, vilket stämmer väl överens med min egen uppfattning om dem. Många misstar fullblodens livsglädje och pigghet med stress. Fullblod har en glimt i ögat som jag sällan ser hos vanliga ridponnyer, som snarare verkar uppgivna. Faktiskt tror jag att hästar precis som människor behöver ha roligt, och att få galoppera ikapp med sina kamrater är en form av lek för våra fullblod.

I de galoppstall jag praktiserat har det bedrivits en mycket professionell verksamhet. Personalen har varit mycket hästkunnig och något slarv eller oaktsamhet kring hästarna har jag aldrig upplevt. Det har också varit en härlig känsla av gemenskap och teamwork bland människorna som jobbar i stallet. Hästarna får förstklassig skötsel samtidigt som de får leva ett riktigt hästliv, regelbundna besök av veterinär, kiropraktor och hovslagare, lyxigt foder (inte så mycket kraftfoder som folk envisas med att tro) och framförallt riktigt rent och fint omkring sig. Många anläggningar med lite bättre ekonomi har massagegjordar, vibrerade golv och t.o.m. solarium, för att inte tala om träningsbanor med det skonsamma underlaget cushion track. Kan intyga att de flesta galoppörer behandlas som kungligheter, vilket faktiskt är en förutsättning om man vill att de ska prestera. Jag tror att det är nästintill omöjligt att misshandla hästar eller utsätta dem för vanvård inom galoppbranschen om man vill lyckas, just därför att man inte kan komma någonstans där utan hästkänsla och kunskap. Framgång inom galoppen bygger på att man investerar i bra utrustning och sakkunnig personal. Det krävs licens för att träna galoppörer, vilket är ett sätt att filtrera ut alla oseriösa personer från sporten.

Men det finns såklart undantag här också, oavsett hur svårt och dyrt det är att skaffa behörighet att träna eller rida, kommer det alltid att finnas människor som missbrukar den och inte behandlar sina djur med kärlek. Som i alla sporter.

Galoppsporten handlar bara om pengar

Detta är faktiskt lite sant, men inte i den bemärkelsen som folk tror. Att köpa en galopphäst kostar mycket pengar, för att inte tala om hur kostsamt det är att ha den i träning. De allra flesta hästarna i träning springer aldrig in tillräckligt med pengar för att ens täcka kostnaderna för träning, anmälningsavgifter o.s.v. och det är mycket svårt att gå med vinst. Vill man bli rik är det smartare att välja en annan väg i livet.

”Det är ett otroligt bra sätt att göra av med pengar”

- Benny Andersson om att äga galopphäst

De tränare jag följt med på tävlingar tillsammans med har alltid varit nöjda med att hästen kommit i mål helskinnad och är noga med att det är viktigt att delta, inte bara att vinna, även om målet i galoppen precis som i alla andra sporter såklart är att segra. Kort sagt är galoppen en dyr men rolig hobby och de flesta som halkar in på den banan fastnar för alltid!

För er som fortfarande tvivlar skulle jag varmt rekommendera ett besök i ett närliggande galoppstall eller -bana. Eller varför inte besöka någon av de största tränarnas hemsidor? Sist men inte minst tycker jag att alla borde testa att rida riktigt fort och riktigt känna hur roligt det är att tävla med sin häst. Fler borde upptäcka denna fantastiska sport!

All information i denna artikel är baserad på egna erfarenheter, vid eventuella faktafel släng iväg ett PM.

Foto från svenskgalopp.smugmug.com | Stefan Olsson, Svensk Galopp

  • Redigerat 2022-08-19 11:48 av Niklas
Annons:
elrud
2013-05-21 00:30
#1

Jättebra artikel! 😃

Sajtvärd på Naglar.iFokus, Medarbetare på Galopp.iFokus
NY HEMSIDA http://nailedit.inc.se INSTAGRAM elvirarudback

[tildemattson]
2013-05-21 08:38
#2

Superbra! :)

Liiniz
2013-05-21 18:28
#3

Verkligen en mycket bra artikel!

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Linnea
2013-05-22 10:52
#4

Ett sto jag brukade rida blev skitsur om hon blev omsprungen på träningarna, hon la öronen bakåt, högg och sparkade mot den andra hästen. Så jo, hon ville springa fortast.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Gizzma
2013-05-23 18:44
#5

Kul att fördomarna togs upp! Det enda jag kan hacka ner på galoppsporten är väl att hästarna blir lite "psykade" när de tävlat mycket. Rider ett fullblod som har gått på banan (senaste gången för 2 år sen) och han är fortfarande lite knäpp i ridhuset när andra hästar galopperar. Annars är han hur gosig och mysig som helst och har annars alltid haft ett lugnt temperament även på tävlingsdagarna❤️

/GizzmaFörlägen

BlommaEverything has its beauty, it's up to you to see it!Blomma

[ellenlindman]
2013-05-24 03:20
#6

Tack så mycket för alla fin respons allihopa!

#5 Ja, det har jag också upplevt. Men precis som med travhästar, som kan ha "svårt" att galoppera efter att ha lärt sig att bara trava, så går det beteendet att träna bort om man har lite tålamod. Vissa hästar har svårt att bara gå över från att ha varit tävlingshästar på elitnivå till att användas till något helt annat, och det kanske inte är så konstigt, haha. 🙂

Har också upplevt att galopphästar också tenderar att bli väldigt "bortskämda" och utveckla olater om de inte får aktivering 24/7.

Annons:
[Appelqvist]
2013-05-26 12:27
#7

Jag tycker vi ska nåla fast denna artikel högst upp på sidan!!
På så sätt blir det lättare för folk som råkar klicka in sig här att förstå galoppen direkt :)
Någon som vet hur man gör??

elrud
2013-05-26 17:39
#8

#7 bra idé! fixat! 😃

Sajtvärd på Naglar.iFokus, Medarbetare på Galopp.iFokus
NY HEMSIDA http://nailedit.inc.se INSTAGRAM elvirarudback

[ellenlindman]
2013-05-27 17:16
#9

#7 Jag tog mig friheten att sätta fast den högst upp på sidan, vet dock inte om det inte var meningen att den skulle vara högst upp eller om den bara skulle "nålas"?

Ni får ändra annars. 🙂

För den syntes fortfarande inte när man klickade sig in.

Liiniz
2013-05-27 17:18
#10

Förr hamnade de högst upp när man nålade dem men nu hamnar det längre ner men är alltid synligt under "aktuellt just nu".

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

[ellenlindman]
2013-05-27 17:21
#11

#10 Oki doki, tänkte bara att det kanske inte fångar folks uppmärksamhet lika mycket längre ner. :)

Liiniz
2013-05-27 17:26
#12

Gör det nog inte men det är inget vi kan göra ngt åt tyvärr, iFokus design :-/

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Tusen
2013-06-16 22:53
#13

Samma fördomar finns inom travet och är lika felaktiga.

Annons:
fairyautumn
2013-07-06 21:45
#14

Oj, jag har nog haft fördomar om detta.. Skönt att det tas upp nu! Tack för en superbra artikel!

//doge

Liiniz
2013-07-11 15:32
#15

Det är det många som har tyvärr :-/

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

fairyautumn
2013-07-11 19:43
#16

Ja, synd att inte alla sett denna artikel för den var verkligen superbra!

//doge

*~HamsterHamster~*
2014-04-18 16:52
#17

nu kommer jag nog få många av er, men för det mesta är detta rentav djurplågeri! Jag orkar inte skriva alla argument nu men ni kan ju fråga  om ni villl veta mina argument.

mvh, HamsterHamster

Hela mitt liv går ut på djurskydd.

Flashline
2014-04-28 09:09
#18

Fördomarna kommer att späs ut ännu mer eftersom galoppen inte längre finns med i Bukefalos och Svensk Galopp inte längre bedriver någon utbildning i Sverige. Allt handlar om att lägga ner banor och träningsanläggningar numera. Det finns allt färre möjligheter för nybörjare att komma in i galoppen och lära sig. Och galoppen är knappast något man talar om eller lär ut om på landets ridskolor…

Upp till toppen
Annons: