Nästan alla ponnyryttare kan tävla ponnygalopp, det enda som behövs är en ponny. Den behöver inte vara av någon särskild ras eller ha fin härstamning. I galopp gäller det att vara först över mållinjen men det finns såklart regler och saker man måste tänka på.
Utrustning
I galopp har man speciellt framtagen utrustning men man måste inte ha allt för att prova ponnygalopp.
Galoppsadeln är liten och kan väga mellan 225 gram och 10 kilo.
Tränsen som är av plast finns i alla regnbågens färger, ofta har man samma färg på dress och träns. Tävlingsdressen visar vem som äger hästen, varje hästägare har en egen kombination av färger och/eller mönster som måste registreras hos Svensk Galopp. Dressen är en tröja + hjälmöverdrag som ryttaren bär på tävling. Skyddsglasögon och handskar rekommenderas.
Irländsk martingal har man för att hålla ihop tyglarna och hindra de från att åka över huvudet på hästen. Det går även bra med en vanlig martingal.
Halsrem eller sk fegisrem har man som ett extra handtag så att man inte drar hästen i munnen i onödan, den är också bra att ha för att hålla balansen i början.
Jockeyhjälm som är en hjälm utan skärm, skärmen sitter på "mössan", hjälmöverdraget som ingår i dressen.
Övergjorden är en extra sadelgjord som är helelastisk och som spänns runt hela sadeln.
Ponnyn behöver
Mätintyg
Registreras hos Svensk Galopp
En tränare
Godkännas i ett kvalificeringslopp
Hästpass
Vara vaccinerad
Hästägaren behöver
Registrera hästägarfärger
Ryttaren behöver
Ponnyryttarlicens
Fylla i en hälsodeklaration
Tävlingsklädsel med godkänd utrustning.
Tränaren behöver
Vara minst 18 år
Ponnytränarlicens
Uppstallningsplats åt ponnyn
Licenskurser anordnas av Svensk Galopp och hålls på Jägersro, Täby, Strömsholm och Göteborg Galopp.
Tävlingar
Man får inte rida med hjälptyglar, dubbla tyglar, spö eller sporrar.
Du väger ut i vågrummet, då har du med all utrustning som du ska ha i loppet. Allt räknas med i vikten utom hjälm och säkerhetsväst. Du får efteråt en nummervojlock som hästen ska bära i loppet.
Därefter sadlas ponnyn och man går till ledvolten. Här värmer man upp hästen genom att leda den i skritt, s.k. träcka den, före start.
Ponnyn leds ut på banan och ryttaren rider ner till startplatsen, A-ponnyer får ledas hela vägen. I ponnygalopp startas loppen med voltstart, inte med startboxar som på stora galoppen.
Under loppet får man inte trycka ett annat ekipage åt sidan, hindra eller störa någon annan. Detta är främst av säkerhetsskäl men även för att förebygga fusk, man kan bli diskvalificerad om man stör andra.
Efter prisutdelningen ska ryttaren väga in med sadeln. Vikten ska helst vara densamma som när du vägde ut, men inte under den lägsta viktgränsen. Efter loppet behöver ponnyn ledas i 20-30 minuter för att pusta ut.
Ryttares ålder och vikt i ponnygalopp:
Kat A: 7-12 år, högst 42 kilo
Kat B: 8-14 år, 35-55 kg
Kat C: 8-18 år, 40-60 kg
Kat D: 8-18 år, 45-68 kg
Kat XX: 12-18 år, 45-68 kg
Källa: Publikationen "Ponnygalopp- en sport med fart", finns att ladda ner och beställa på www.tabygalopp.se. Se även UngGalopp. Bilder: Lars Odin