Övrigt

Att döpa en galopphäst

2009-09-15 14:39 #0 av: Linnea

Det är inte så lätt som man skulle kunna tro och hästen behöver faktiskt inte ha något namn alls förrän den ska startanmälas!

målgång.jpg

Det finns många namnreglar och det är inte alltid så lätt att få igenom sitt förslag. Vanligtvis skickar man in 1-3 namnförslag till registratorn men det är inte säkert att något godkänns.

Först kontrolleras det så att ingen annan häst i landet här det tilltänkta namnet, två hästar i samma land får inte heta likadant. Namnet ska heller inte vara alltför likt ett befintligt, tex Simon och Zimon. Man får återanvända ett namn men det måste gå ett visst antal år efter den första innehavarens död innan man får återanvända namnet. Hur många år beror b la på om hästen varit verksam i avel eller inte, längden varierar också mellan olika länder.

Ingen häst får heta samma sak som en storloppsvinnare oavsett hur många år som gått eller vilket land hästen kommer ifrån. På IFHAs hemsida finns en spärrlista på namn som inte får användas igen.

Vissa namn finns inte med på spärrlistan men får ändå inte användas igen som tex Songline.

Namnets betydelse har också betydelse. Om det inte finns någon häst med det tilltänkta namnet kollas dess betydelse, det får inte uppfattas som stötande eller olämpligt. Dock finns det vissa sydamerikanska hästar som har, för oss, namn som kan anses stötande som tex Media Hora.

Hästar från olika länder kan heta samma sak men här i Skandinavien har vi en överenskommelse att inte döpa hästar till samma namn eftersom många av hästarna tävlar i mer än ett skandinaviskt land. Därför kollas alla namn även i Norge och Danmark.

Tycker du det låter svårt att döpa en svensk galoppör kan du tänka dig hur det är i USA där det föds 40.000 föl om året, mer än 100 gånger fler än i Sverige! För att hjälpa uppfödarna har man lagt ut en lista på lediga namn vilka oftast kan användas även här.

Någon som inte har fantasibrist är tränaren Björn Björkman, han har döpt hästar som Sten Stankelben, Ifhemoveskillhim, Getoffandpushhim och Ihatethespeaker.

Ja speakerna har inget lätt jobb när TeBheagNanEilan eller Ngaitokitok kommer snabbt in på upploppet!

Namnet ska innehålla högst 18 tecken inklusive mellanslag. Man får döpa om en häst som inte startanmälts eller fått föl men det sägs att det betyder otur.

 

Källa: UngGalopp, Bilder: Lars Odin

IFHAs Spärregister

30.000 namnförslag

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2009-09-15 19:25 #1 av: Mellliie

Oj, det låter verkligen inte lätt döpa ett fullblod! ;P

Anmäl
2009-09-16 11:19 #2 av: Ahnna

I Storbritannien är det inte helt enkelt heller. Jag vet uppfödare som har skickat in 10-20 förslag och inget har gått igenom!Förvånad

 

Det finns tyvärr brister i namnreglerna. När hästar importeras från utlandet så kan det bli flera med samma eller väldigt lika namn... Jag har för mig att Make My Day finns i 3 olika exemplar i databasen, varav 1 är svenskfödd, 1 danskfödd och 1 franskfödd.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-09-18 10:17 #3 av: Hovgarden

Wow vilket problem :D Rätt kul så här när man läser det men jag förstår att det skapar problem i bland. Gillade Ihatethespeaker :D

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.