Annons:
Etiketterövrigtartiklar
Läst 10779 ggr
Linnea
2009-10-06 16:43

En bra häst har ingen dålig färg

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vilken färg tycker du mest om? Här kommer en liten guide om fullblodens vanligaste färger.

Hästens färger har alltid fascinerat människan. Detta har gett upphov till en mängd ordstäv och dikter.

I Nya Testamentet (1526) sägs det så här om den blacka hästen:

"Sij, en black hest, och then som på honom satt, hans namn war Döden, och helvetet folgde honom effter."

Beduinerna sa tex så här:

"De svarta är hästarnas kungar. De röda är de snabbaste löparna. De bruna är de starkaste." Eller: "Ta aldrig de röda. Sälj de svarta. Behåll de vita. Sitt upp på de bruna."

Jag ska här berätta om de vanligaste färgerna hos engelskt och arabiskt fullblod; fux, svart, brun och skimmel.

Svart

En svart häst har, undantaget vita tecken, enbart svarta hår. Färgen på täckhåren kan variera från matt till glänsande och kan stöta i rött om pigmentkornen inte är så tätt packade. Samma modifiering som ger nyanser hos tex bruna och fuxar finns troligtvis även på svarta hästar, varför inte bara de "djupsvarta" bör betecknas som svarta.

svart.jpg

Brun

En brun häst har svart man och svans och svarta ben. Täckhåren kan variera från ljust bruna till rödbrun och mycket mörkt bruna. Den bruna färgen är förmodligen den allra vanligaste. Den finns hos nästan alla hästraser och är ofta mycket utbredd i de raser där den finns.

brun.jpg

Fux

En fux har mer eller mindre röda täckhår av ljusare till mörkare ton. Skyddshåren är oftast i samma färg som täckhåren men de kan bli både ljusare och mörkare, dock aldrig svarta. Det säkraste sättet att skilja en mörkfux och en brun är att titta på benen. Är de svarta så är hästen brun, en fux har samma färg på benen som på resten av kroppen.

fux.jpg

Gener för svart, brun och fux

Varje anlag utgörs av ett anlagspar, ett anlag från modern och ett från fadern. En häst kan tex få anlagsparet EE, vilket gör att den fått dubbelt (homozygot) anlag för genen E, som är svart. En häst som har Ee (heterozygot) är också svart eftersom E är dominant över e, som då är recessivt (vikande). En fux har inte anlag för svart färg och har därför genuppsättningen ee. De två beståndsdelarna i ett anlagspar kallas alleler. Genotyp kallas genernas utseende, fenotyp kallas det som man ser på hästen. Hästar med olika genotyp kan ha samma fenotyp, utseende.

Grunden för hästfärg är svart och fux, brun är inget eget anlag.

En brun häst har anlag för svart färg -E och ett anlag -A som begränsar den svarta färgens utbredning. Både A och E är dominanta, djur med genparen AAEE, AaEE, AaEe och AAEe ser alltså likadana ut. Därför räcker det att skriva ut en dominant allel i varje genpar.

Den svarta hästen saknar begränsningsanlaget och då uppsättningen aaE-.

Fuxen saknar svart anlag och har uppsättningen A-ee eller aaee. Anlaget A har ingen inverkan på fux eftersom gener för svart saknas.

Parning mellan två svarta bör bara ge svart eftersom anlaget A saknas och svart är dominant över fux. Det händer dock att två svarta ger brun avkomma och där tror man att det beror på en färg som kallas dominantsvart. Den är dominant över E och breder ut det svarta oavsett vad som finns på A-locus. den svarta med generna aaE- kan kallas recessivsvart eftersom den är beroende av att anlaget A saknas.

Parning mellan två bruna kan ge desto fler genkombinationer möjliga. Om man parar två hästar som båda är heterozygota på A- och E-locus så får man 16 möjliga kombinationer; 9 bruna, 4 fuxar och 3 svarta genotyper. Det blir dock bara 3 fenotyper, man ser inte skillnad mellan tex aaEE och aaEe eller Aa EE och AAEE.

Parning mellan två fuxar ger alltid fux, detta kallas fuxregeln. De saknar anlag för svart färg och är homozygota för den recessiva allelen e. Om man träffar på en ickefux som sägs vara efter två fuxar så vet man att härstamningen är fel. Det finns en färg hos Ardennern som förr kallades läderfux men som inte uppförde sig som en fux, därmed blev fuxregeln ifrågasatt. Med modernare vetenskap så vet vi att läderfuxen är silverbrun eller silversvart och inte fux.

Avblekbar skimmel

Detta är den vanligaste skimmelfärgen och ska inte förväxlas med konstantskimmel. Den avblekbara skimmeln föds med full pigmentering och bleknar med åren tills den vid 10-12 års ålder är helt vit. Konstantskimmeln däremot föds med en ljusare färg och ljusnar normalt bara en eller två gånger. Den blir aldrig helt vit. Den avblekbara skimmelfärgen är mycket vanlig hos araber. Anlaget betecknas G. Är anlaget homozygot, GG, hos en häst blir alla avkommor skimlar. Om en häst som är heterozygot, Gg, paras med en ickeskimmel, gg, blir teoretiskt sätt hälften av avkommorna skimlar.

skimmel2.jpg

Konstantskimmel, i detta fallet rödskimmel:

konstantskimmel.jpg

Källa: Text Hästens färger av Bo Furugren. Bilder Konstantskimmeln från Equiart, övriga från Wikipedia.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

  • Redigerat 2022-08-19 10:45 av Niklas
Annons:
Ahnna
2009-10-08 20:08
#1

Bra artikel! Glad

Men vad menar du med att konstantskimlar bara ljusnar en eller två gånger? Min konstantskimmel föddes helt brun och började skimla av när han var några månader gammal, eftersom han föddes på sommaren då ju alla konstantskimlar är i det närmaste vita på kroppen. På hösten blev han brun igen, nästan svart, och i våras började han skimla igen när solen vaknade och nu såhär på hösten så är han nästan brun igen.

Så kommer det ju fortsätta resten av hans liv - vit på sommaren och mörk på vintern. som alla konstantskimlar. Så vad menar du med att de bara skulle ljusna någon enstaka gång? Jag missförstår antagligen vad du menar. Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Linnea
2009-10-09 09:14
#2

#1 De ljusnar bara ett fåtal gågnger, den färgen har de sen livet ut, men de är ofta säsongsfärgade som en del andra också kan vara, dvs de blir mörkare/ljusare vintertid. Det är nog vanligare på konstantskimmlar än bland andra hästar men det finns också hästar med andra färger som är säsongsfärgade.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Ahnna
2009-10-09 10:42
#3

#2 Jag har faktiskt inte sett någon konstantskimmel som inte växlar färg efter säsong, det vill säga blir vit på sommaren och sin grundfärg på vintern. Den äldsta jag sett live, som jag tänkt på att han var konstantskimmel, var 6-7 år gammal och anledningen till att jag kommer ihåg det var att han var kolsvart när jag såg honom den gången, men gången innan var han gråvit. Så jag kommer ihåg det bara för att jag blev så chockad över att han var så otroligt mörk på vintern.

Men vi får väl se, min brunskimmel är ju bara 1½ år gammal ännu så hur det blir med honom kommande säsonger återstår att se.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Linnea
2009-10-09 10:56
#4

#3 Jag menade mest att de skimlar ju inte av och blir vita som de avblekbara, de är ju mer eller mindre mörka hela livet. Jag träffade ett brunt halvblod en gång. Hon blev vit/tigrerad på vintern, man kunde inte tro att hon var brun på sommaren.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Hovgarden
2009-10-10 23:31
#5

#4 Fast de är ju oftast helt vita (utom huvud och ben) någon gång varje år (återkommande för varje år). Jag hade en hingst påp station i sommras som först var svart när han kom för att sedan bli vit och sedan silverfärgad för att sedan börja om igen. För exempel gå in här och kolal på hingsten Tarik http://www.skapperod.com/ där finns en länk med hans fäger under året och jag kan intyga att han tom kan vara helt svart. Det är ju inet för inte som islandsfolket kallar dem färgväxlare..

/Katja

~Stuteri Hovgården~  Löthaders travhästavel

Agrotekniker vid Biologiska Yrkeshögskolan

Linnea
2009-10-11 10:15
#6

#5 Som du själv säger, helt vita förutom huvud och ben. Så helt vita som en avblekbar blir de inte. Sen finns det ju individuella skillnader på hur mycket de växlar. Finns nog ingen generell riktlinje där.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Annons:
Hovgarden
2009-10-11 21:59
#7

Ja nej så blir de ju inte men det lät nästan som att du tyckte attd e inte blev vita men det blir det ju faktiskt :D

/Katja

~Stuteri Hovgården~  Löthaders travhästavel

Agrotekniker vid Biologiska Yrkeshögskolan

Upp till toppen
Annons: