Annons:
Etiketterartiklarhästhälsa
Läst 6713 ggr
Linnea
2009-09-21 10:59

Sjukdomar: Kronisk bronkit

Den engelska benämningen är Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD), vilket på svenska blir Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom (KOL). Sjukdomen kallades tidigare för Kvickdrag.

Orsaken till sjukdomen är allergi mot damm och mögel. När den utsätts för detta får den hosta, tjockt näsflöde och svårt att andas.

Symtomen är:

  • Nedsatt prestationsförmåga
  • Andningssvårigheter
  • Hosta
  • Näsflöde
  • Förhöjd andningsfrekvens
  • Pipande ljud från lungorna
  • Viktminskning
  • Bukandning

Vad orsakar sjukdomen?

Sjudomen uppkommer när hästen blir allergisk mot damm och mögel i foder med dålig hygienisk kvalité eller dålig stallmiljö. Den kallas därför ibland för en "man-made disease". Dammet och möglet leder till en inflammation i luftvägarna, de små luftrören i lungorna drar ihop sig och det bildas slem som hästen sen hostar upp. Ibland måste hästen pressa luften ur lungorna med bukmuskulaturen. I lungorna finns sk lungblåsor, det är dessa som tar upp syret från luften vi andas. Om man inte behandlar sjukdomen snabbt går en del av dessa lungblåsor sönder, vilket innebär att varje gång hästen får symtom får den svårare att ta upp syre. Detta ger i längden nedsatt prestationsförmåga.

Symtomen kommer oftast smygande men kan ha ett mer dramatiskt förlopp. Det är vanligt att sjukdomen bryter ut i samband med en förkylning, vilket gör att förkylningen aldrig tycks gå över.

Benägenheten att utveckla allergin är troligen ärftlig, man borde alltså tänka mer än en gång innan man använder en häst med COPD i avel.

Sjukdomen är ofta säsongsbunden, sommartid har de flesta drabbade hästar få eller inga symtom. Ett fåtal har mer besvär på sommaren, orsaken till detta är inte känd.

Behandling

Så fort symtom uppstår måste hästen få adekvat behandling, det finns ett antal mediciner för ändamålet. Ibland måste man även ge kortion för att symtomen ska gå över.

Man måste också ändra en del i hästens närmiljö för att den ska drabbas så sällan som möjligt. Har man hö bör detta bytas mot ensilage och hästen bör ges möjlighet att gå ute större delen av dygnet. Utebox eller lösdrift är att föredra. Kraftfodret måste också ses över alternativt kan man ge betfor som man blandar med resten av fodret så att allt damm binds samman.

Den drabbade hästen är för alltid sjuk men man kan hålla den symtomfri och då kan den användas i den utsträckning det går, detta beror på hur många gånger den fått symtom och hur länge den varit utan behandling mm.

Källa: agria.se och "Håll hästen frisk" av Harry Pettersson/Bernt Green

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

  • Redigerat 2022-08-19 10:45 av Niklas
Annons:
Caspianowner
2009-09-21 15:38
#1

Kan berätta att vi tog över en häst med kronisk svår bronkit. Idag är hon utehäst året runt och tre år nu senare kan man inte tro att det är samma häst. Idag kan man även rida henne utan att hon stannar upp och hosta. Men som sagt detta tog sin tid, men det var det värt.

Linnea
2009-09-21 17:10
#2

Jag har själv en bronkithäst som också blivit mycket bättre av att gå på lösdrift även om han alltid innan varit ute väldigt mycket under de åren jag haft honom.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Upp till toppen
Annons: