Annons:
Etiketterartiklarhästhälsa
Läst 5093 ggr
Linnea
2009-10-05 13:14

Smittsamma sjukdomar: Ringorm

Ringorm förekommer överallt och under hela året. Kan smitta mellan djur och människor.

Symtom

En generell inkubationstid är 14 dagar.
De första symtomen är vanligtvis lindriga hudansvällningar där håren reser sig och sedan bildas krustor, som senare ramlar av. Ovala/runda hårlösa partier av varierande storlek (ett par centimeter i diameter) med torra hudflagor  eller en fuktig yta kan ses som en följd av detta. Förtjockad hud kan också ses som symtom.

Klåda förekommer sällan. Huvud, hals och bål angrips i första hand, vilket är logiskt vid direktsmitta med tanke på hästars sociala beteende och smitta från utrustning som till exempel sadelgjorden.

Symtomen som beskrivs ovan är typiska för ringorm, men det förekommer även mindre typiska fall utan håravfall. Sekundär infektion med bakterier förekommer också. Då ses vanligen en djupare inflammation/infektion.

Smittämne

Dermotofyter är en grupp mögelsvampar som delas in i tre genus; Trichophyton och Microsporum, som orsakar ringorm hos djur och människa, dels Epidermophyton, som är kopplad till människa.

Smittvägar

Det smittar dirket mellan hästar men även indirekt med utrustning, ryktborstar, ryttarens kläder, inredning mm. Svampen blidar sporer vid infektion, vilka trillar av och fastnar på olika ställen där de kan överleva i flera månader.

Sjukdomsprocessen är ovanlig då ingen levande vävad angrips, utan bara den förhornade delen av överhuden. Dermatofyter använder keratin, som finns i horn, hud och hår som näring.

Sjukdomen spontanläker efter 8-12 veckor och ger vanligtvis en lång immunitet.

Behandling

Sjukdomen självläker vanligen men eftersom den är så smittsam så vill man påskynda processen. Behandlas oftast med enilconazol som är en tvättlösning. Man tvättar hästen fyra gånger med 3-4 dagars intervall. Vaccin för ringorm finns i Sverige men det är inte så vanligt att man vaccinerar hästar.

Isolering

Inga hästar bör flyttas från ett smittat stall förän 14 dagar efter att den sista hästen avläkt. Tvätta alltid händerna efter att du rört en smittad häst. Nya hästar bör alltid sättas i karantän i 3 veckor.

Stallrengöring

I samband med behandlign ska stall och utrustning desinfekteras. Stall och hästtransporter bör tvättas mekaniskt så att ingen smuts kan dölja svampsporerna. Vojlockar och annan utrustning bör desinfekteras och tvättas i 60 grader. Tagel från borstar och strömaterial kan med fördel brännas. Även staket mm bör saneras.

Prognos

Mycket god för enskilda djur. I större stall där hästarna ofta byts kan smittan bli ett återkommande problem. Ordentlig desinfektion och karantän är lösningen.

ringorm.jpg

Källa: SVA, bild från Hästsportguiden

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

  • Redigerat 2022-08-19 11:01 av Niklas
Annons:
AlCapone
2009-10-06 15:55
#1

går även att behandla med jodopax.

Upp till toppen
Annons: