Annons:
Etiketterartiklarträning
Läst 8475 ggr
Linnea
2010-01-19 13:02

Styrketräning för snabbare galopp

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hästar och ponnyer som tävlar galopp behöver en bra kondition men även en del styrketräning kan vara en fördel.

Grunden i alla hästars träning är konditionen. Utan en bra kondition kommer man inte långt då hästen inte kommer orka speciellt mycket.

Hur bra kondition hästen behöver beror helt på vad den används till, inom galoppen beror det också på hur lång distans hästen är tänkt att tävlas på. 1000 meter och 2400 meter är stor skillnad.

Ju kortare distans ju viktigare är starten. I ett riktigt kort lopp på 800 meter och däromkring är starten helt avgörande. Kommer man iväg sent har man väldigt liten chans att komma ikapp.

Så för kortdistansare är det extra viktigt att träna styrka (hur många 100m-löpare ser ut som benrangel?), främst i rumpan där kraften sitter.

Bakdelen och dess muskler är oerhört viktig i den här sporten då all hästens kraft kommer bakifrån- skjutkraft.

Hur tränar man då upp hästen lår- och bakbensmuskulatur? För det första behöver man sätta sig ner och fundera ut ett väl fungerande träningsschema så man vet hur mycket och vad man tränar. Detta är grundläggande för en bra träning. Ställ dig först följande frågor: 1. Vad vill jag att hästen ska bli bättre på? (Orka längre, hoppa högre mm) 2. Hur ska jag träna detta? (Vilka övningar) 

Om du inte vet vad du tränar eller varför du gör en viss övning kan du aldrig bli bättre. Så nästa gång någon säger åt dig att göra en viss övning, fråga varför.

Bra bakbens/bakdelsträning:

Galopp i uppförsbacke

Studs (momenthoppning)

Om man saknar bra uppförsbackar är studs den absolut bästa träningsmetoden, båda dessa tränar dessutom ryggen väldigt effektivt.

Kroppen har två olika slags muskelfibrer- de långsamma/uthålliga och de starka/explosiva. De starka används vid plötsliga anstängningar som ex starten, de arbetar utan syre vilket innebär att för hård ansträngning av dessa ger mjölksyra. Efter en kort stund tar de uthålliga muskelfibrerna över såvida det inte är ett mycket kort lopp på bara några hundra meter. De uthålliga muskelfibrerna arbetar med syre så det är först när blodet har hunnit pumpa in tillräcklig med syre i musklen som dessa kan börja jobba.

Studs är när två eller flera låga hinder sätts så nära varandra att hästen inte tar något galoppsprång emellan dem. Man börjar alltid på en låg nivå, höjden beror på hur mycket hästen gjort det förut och dess storlek. Man börjar med två låga hinder, dessa kan sen utökas till 6-7 stycken. Man ska dock ha i åtanke att fler hinder ger mer uthålliga muskler medans högre hinder ger mer starka/explosiva. Vill man ha båda delar så tränas de olika musklergrupperna med fördel åtskilda. Alltså: Vissa träningar för de uthålliga/långsamma och vissa träningar för de starka/explosiva.

Man måste alltid utöka träningen långsamt, det tar 3-6 månader innan musklerna har byggts upp för den nya ansträngningen.

En sak som man också måste tänka på är att om man slutar göra en övning svårare (längre eller intensivare) så slutar man träna. Jo, faktiskt hur konstigt det än låter. Man underhåller. Ännu en anledning att ha ett bra träningsschema (som man självklart följer) för annars kan man inte hålla reda på hur mycket man gjorde sist och vad man borde göra idag. Lägg upp en bra strategi helt enkelt. Man kan ha som mål att underhålla det man har men då kan man inte säga att man tränar..

En annan bra grej att träna är sidvärtsrörelser som skänkelvikning. Varför det då? Jo, tänk dig att du sitter på en häst i ett lopp och ni närmar er upploppet. Du ligger i 2:a-3:e spår och vill komma förbi de som ligger framför dig. Vad gör du då? Jo du styr ut hästen mitt mitten av banan. Då kommer ni att mer eller mindre rida en sidvärtsrörelse, ungefär som när dressyrryttare rider skänkelvikning i galopp. Fast lite fortare och du sneddar inte lika mycket.

Genom att träna mycket sidvärtsrörelser får hästen mycket mer kraft att snedda vilket gör att den fortare kan röra sig över banan i sidled.

En sista sak; ofta hör man att på tävlingar då ger man allt. Gör inte det. Ge allt på träning i stället så blir det lekande lätt för din häst att vinna när de andra måste anstränga sig mycket mer på slutet. Rid 50-100 meter längre i träning än tävling. Då har hästen mer krafter kvar på slutet.

Foto: Lars Odin

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

  • Redigerat 2022-08-19 11:44 av Niklas
Annons:
aracing
2010-01-19 18:56
#1

Jättebra artikel! Skrattande

- Det är aldrig så mörkt som precis innan solen går upp

Medarbetare på Galopp iFokus

Ahnna
2010-01-20 10:43
#2

Vad är det för foto som Lars Odin har tagit?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Linnea
2010-01-20 12:32
#3

#2 Löpsedelsbilden. Var kanske lite otydlig där.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Ahnna
2010-01-20 17:42
#4

#3 Ah, okej! Jag tänkte om det var min dator som var seg och inte laddade upp några bilder i artikeln.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Upp till toppen
Annons: