Annons:
Etikettertävlingartiklar
Läst 11762 ggr
Liiniz
2010-08-19 00:52

Vad är en träckare och vad är dess uppgift?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I ledvolten ser man alltid hästarna visas upp av en träckare inför ett löp, men är det träckarens enda uppgift – att leda hästen i ledvolten? Svaret är nej och i denna artikel ska jag förklara vad det är en träckare gör under en tävlingsdag.

Att träcka är ett annat ord för att leda, därmed så kallas man för träckare när man träcker/leder en häst under en löpdag. Dock är väl ett mer lämpligt ord att kallas för skötare då man gör mer än att träcka.

Beroende för vilken tränare man träcker för så ska man vara i stallet en viss tid innan hästens lopp, hos Hans-Inge som jag brukar träcka för så vill han oftast ha hästen borstad och redo två lopp innan. Så jag brukar vara i stallet i god tid för att kunna borsta av min/mina "träckarhästar" i lugn och ro och sedan plocka fram respektive hästs utrustning. Utrustningen är huvudsakligen träns men ibland träcker man hästar som ska ha tungband, lindor eller båda, man plockar även fram en lina/grimskaft att träcka med. Ibland har man inte så mycket tid på sig då vissa tränare vill att man ska vara i deras stall lite närmre inpå loppet och då gäller det att borsta och tränsa direkt för att sen sadla tillsammans med tränaren.

När man ska borsta av hästen är det viktigt att man gör det noggrant så hästen representerar inte bara sig själv utan tränare och ägare också. Så att komma till ledvolten med en dammig häst som har svansen full av halm är inte ens ett alternativ. Då jag är en människa som älskar att göra hästarna fina använder jag flera borstar så jag ska berätta om hur jag brukar borsta en häst inför löp.

Erika borstar

Det första jag gör är att borsta igenom pannlugg, man och svans. Det ska inte finnas virvlar eller knutor i svansen och inget halm heller. Sen fortsätter jag rykta med hjälp av en viska, jag borstar verkligen hela hästen med viskan - huvud, rygg, mage, ben, baken, karleder. Ska man träcka en skimmel är det viktigt att den inte har några kissfläckar kvar efter att man har borstat, men oftast så har den blivit badad under dagen så det brukar inte behöva bli ett sådant kämpande med det. Efter viskan så borstar jag av hästen med en ryktborste med tillhörande skrapa (oval borste med snöre får att hålla "fast" handen) och sedan använder jag två mjuka borstar som är mina favoriter. En mjuk borste är bra för att få bort det där dammet som ligger på toppen av hårstråna. Många använder pälsglans i svansen och på baken för att få hästen mer glänsande och för att borsta igenom svansen lättare. Även lättare att göra tecken på baken om man har pälsglans. När jag har borstat hästen färdigt så tar jag en handduk som jag drar över hästen (också för att få bort damm) och torkar av näsborrarna så att de är rena och fina. Man behöver ju inte vara så extrem som jag då det räcker oftast med att bara borsta igenom man och svans samt använda en viska och en mjuk borste. Kratsa och smörja hovarna är något man inte får glömma (om tränaren vill att man ska ha det), jag brukar oftast smörja hovarna innan jag borstar så att det hinner torka lite och då slipper det fastna en massa grus.

När hästen är färdigborstad så är det dags att tränsa, har hästen tungband så lägger man det i blöt så länge. Ska hästen ha lindor så är det oftast tränaren som lindar och säkrar med tejp och sen ska man sadla. Har man en snäll häst som bara står still så räcker det om man är två men annars så kan man behöva någon som håller i hästen. Du som träckare är oftast den som hjälper till att sadla annars så håller du i hästen med en hand i var tygel.

DSC03288.JPG

När hästen sedan är sadlad och klar så går man till ledvolten om det är dags för det, annars så väntar man i boxen en stund eller så går man utanför stallet (kan bero på vilken häst man träcker och vad tränaren föredrar). Ibland kan det vara svårt att veta när man ska börja bege sig till ledvolten om man inte har träckt så många gånger innan (kan vara svårt ändå). Oftast så får man hjälp av tränaren som säger till när det är dags att gå men är man själv så är det ett bra tips att se om de andra hästarna i samma lopp har börjat gå till ledvolten.

Nu när det är dags för ledvolten så är det skönt att komma in på rätt plats direkt då hästarna går i nummerordning. Jag brukar göra en volt eller två utanför ledvolten till den hästen som ska vara framför mig kommer så att jag kan gå in bakom (dock är detta lite klurigt en regnig dag då alla hästar har täcke på sig som döljer nummervojlocken, då får man fråga vad de har för nummer).

DSC03316.JPG

Man träcker hästen en stund i ledvolten och när man börjar se jockeyerna samlas vid ledvolten så får man dra ner byglarna och ta fram tyglarna (som oftast sitter under byglarna så de inte ska glida) så det är gjort innan jockeyn ska kastas upp. Ibland får man kasta upp jockeyn själv men oftast så kastar tränaren upp honom/henne. Tänk på att aldrig bara stanna helt i ledvolten då man har hästar bakom sig och de flesta blir lite heta när ryttaren är i sadeln, vilket kan resultera i en olycka i värsta fall om man stannar. Sen är det dags att släppa iväg hästarna när ledvoltsansvarig säger till. Det gäller att man tar loss grimskaftet så att det inte fastnar när man släpper hästen, oftast så tar jag slutet av grimskaftet genom bettringen så att man håller det typ dubbelt (när man släpper så åker bara grimskaftet igenom då). Man får se till så att man har kommit ut på banan innan man släpper så att det inte är en risk att hästen springer eller slår i railen (och så att inga människor är i vägen). Jag brukar också fråga jockeyn om det är okej innan jag släpper för att vara på den "säkra sidan". När hästen är släppt gäller det att fort komma bort från banan så att de hästarna bakom inte springer på en, så att stå kvar och titta på hästen man släppt iväg är ingen bra idé.

Ja, då var det dags för loppet. Man får vara observant på var ens häst kommer för blir den placerad så ska man oftast gå av banan på ett annat ställe än de resterande hästarna (beror på vilken bana det är, är man osäker så kan man fråga jockeyn). När man fångar hästen så får man ta av tungbandet direkt om den har det och är den en vinst så får man ställa upp hästen så att fotograferna kan ta ett fint vinnarfoto (gillar man inte att bli fotad så kan man oftast gömma sig bakom hästens huvud, hehe).

När jockeyn har tagit av sin sadel så går man med hästen till stallet där man spolar av hästen och ger den vatten att dricka. Har man en walker så kan man sätta hästen där efter loppet men annars får man efterträcka den utanför stallet och låta den dricka med jämna mellanrum (nästan hela tiden, är rätt törstiga efter att de har sprungit). När hästen är lugn och har slutat blåsa så kan man ta in den i boxen och låta den kissa och dricka om den vill. Ska hästen ha lera på benen så sätter man på det och borstar av hästen.

DSC03352.JPGDSC03776.JPG

Då var hästen klar och nu är det dags för att göra vid utrustningen. Har man haft ett plastträns så är det bara att skölja av det men har man haft ett läderträns så kan man fråga tränaren om han vill att man ska smörja det eller de i stallet gör det dagen efter (beror lite på om man ska träcka fler hästar och om man har varit i det stallet innan).

Ja, det är ju minst sagt en del och även om jag har tagit med mycket detaljer så hade jag kunnat skriva mer om detta ämne. Det funkar ju alltid lite annorlunda från gång till gång, tränare till tränare etc. men denna artikel är om hur det fungerar i grunden. Ska man åka till en annan bana så får man tänka på saker som packlista etc.

Har ni frågor så är det bara att fråga på!

Alla bilder är tagna av mig och det är copyright på samtliga!

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

  • Redigerat 2022-08-19 11:47 av Niklas
Annons:
Linnea
2010-08-19 17:30
#1

Bra artikel, har själv aldrig träckt i ledvolt men gjort allt det andra.

Vill bara förtydliga en sak, lera är alltså kyllera och inget annat.

Och kom ihåg! Använd aldrig pälsglans där sadeln ska ligga oavsett vilken häst eller sport det gäller. Sadeln glider då.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

ellinorrasmusson
2010-08-19 19:33
#2

bra artikel lina, du har sa bra ideer ;D

// Ellinor Rasmusson
medarbetare på
engelskt fullblod ifokus

Liiniz
2010-08-20 17:13
#3

#1 Precis kyllera, borde ha varit mer tydlig om det. Samt det med pälsglansen, märker att vissa saker har blivit så självklara för en själv att man glömmer bort att skriva detTungan ute Endast pälsglans på baken samt i svansen, ej i man heller då jockeyn bara glider med handen om den h*n håller i manenGlad Tur vi kan hjälpas åt att komma på fler viktiga detaljerSkrattande

#2 Tack så mycket EllinorSkrattande

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Linnea
2010-08-20 22:35
#4

Jo det blir lätt så!

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Hermelina
2010-09-20 02:28
#5

Bra artikel!

Upp till toppen
Annons: