Avel

Gloria de Campeao blir avelshingst

2010-12-02 10:27 #0 av: Linnea

Dubai World Cup-vinnaren blir avelshingst i Sverige.

Sjuårige Gloria de Campeao vann sju lopp på 25 starter inklusive Dubai World Cup, där förstapriset var 6 miljoner dollar, och Singapore Airlines Cup.

Han är en av de fem vinstrikaste galoppörerna genom tiderna, i pengar räknat. Han har sprungit in totalt 67,5 miljoner kronor.

Han skadade en böjsena i somras under träning i Chantilly och får därmed sluta tävla.

Hingsten kommer att stå på Alebäcks Stuteri hos Peter Björnsson fram till juni 2011, till hösten ska han till Brasilien. Hästens ägare Stefan Friborg vill höja standarden på svensk avel. Han bor i Brasilien och därför ska hästen senare dit. Här i Sverige kommer han att kosta 3000 + 25000 kr att betäcka med vilket Peter Björnsson tycker är väldigt billigt.

 

Löpsedelsbild: Stefano Grasso

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2010-12-03 17:41 #1 av: Ahnna

Ja, det är ett helt okej pris för en sån hingst, men "billigt" i jämförelse med andra hingstar är det ju inte. Marknadspriset för fullblodsbetäckning idag är ju inte särskilt högt, ens med de riktigt bra hingstarna. Men hade jag ett sto som jag trodde på tillsammans med Gloria de Campeao så hade jag inte backat för pengarnas skull. Glad

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-12-04 08:54 #2 av: Linnea

Men har vi en hingst i Sverige som är jämförbar med Gloria de Campeao? Har vi nånsin haft? vi får ju tänka på att svenska hästar är oftast inte så bra jämfört med de på kontinenten tex. Fast nu på senare tid har vi ju sett en del vinster i bla Frankrike av svenska hästar.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2010-12-04 12:14 #3 av: Hermelina

Jag läste det på facebook, coolt! :D

Anmäl
2010-12-04 14:48 #4 av: Ahnna

I ekvationen måste man ju lägga till att de ofantliga prispengarna som Gloria har vunnit inte går att uppnå i Sverige, så nej, någon med samma resultat har vi inte haft förut vad jag vet. Men bra hingstar har vi absolut haft och har fortfarande några stycken - skillnaden är att de inte har tävlat så mycket utanför Europa och i de flesta fall inte utanför Skandinavien och Storbritannien.

Men svensk avel har inte den storleken eller Europeiska kvaliteten som efterfrågas i andra delar av världen och därför kan inte hingstägarna i Sverige ta så stora pengar för betäckningarna. 28 000:- är inga direkta pengar för att tillverka en fölunge med stor potential, men det kostar mycket mer än så innan fölet är fött och har blivit 2 år så att den kan starta och ett vuxet fullblod får man ju inte så mycket pengar för idag. Därför blir en betäckningsavgift inklusive allt på 28 000:- väldigt mycket pengar, jämfört med många andra bra hingstar. Långt ifrån alla avkommor blir ju bra och kan tjäna tillbaka de där pengarna till ägare och uppfödare. (Detta är givetvis jättesynd och något som jag hoppas ändras i framtiden, för det är ju aldrig kul att sälja en häst med grov förlust. Och 28.000:- är ingen stor summa pengar för en häst egentligen.)

Återigen, jag säger inte att det är för mycket, men det är inte billigt jämfört med hur marknadspriset ser ut i Skandinavien. Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-12-05 09:43 #5 av: Linnea

Han menar väl att det är billigt jämfört med andra hingstar i samma klass, utomlands då.

De svenska hästar skulle behöva synas mer utomlands, tyvärr är det väl inte så många som håller samma klass som hästarna i övriga Europa.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2010-12-05 11:47 #6 av: Ahnna

#5 Ja, antagligen. Betäckningar ute i Europa och övriga galoppländer är ju betydligt kostsammare än här.

Det här är ett litet sidosår, men det skulle ju underlätta enormt om fullblod gick på semin istället för uteslutande naturlig betäckning. Jag förstår tanken - det ska inte råda några tvivel om att rätt hingst är fadern till avkomman - men varför inte ställa krav på DNA-prov på levande föl i så fall? Dyrare för uppfödarna, javisst, men urvalet på hingstar skulle öka enormt och man skulle inte behöva resa utomlands med sina ston för att få en betäckning med en viss hingst. Jag sysslar ju med shetlandsponnyer också och där är det samma sak, hingstarna betäcker bara naturligt. Jag vet flera fantastiska hingstar som jag gärna skulle använda på mina ston, men de befinner sig i utlandet... *mummel* Hade jag en hingst av Glorias kaliber så skulle jag absolut vilja ha den på semin, för att kunna nå ut till stoägare i hela världen och inte vara beroende av geografin.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-12-05 18:51 #7 av: Linnea

Jo det har du rätt i, då hade de svenskar med lite bättre kassa kunnat ta hingstar från tex USA, England eller Frankrike där dom har mycket bättre hästar. Så visst, det är ett stort hinder.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2010-12-10 21:15 #8 av: Jetset

Spännande! Intressant att läsa föregående kommentarer också Oskyldig

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.