Annons:
Etiketterartiklarhästhälsa
Läst 6755 ggr
Linnea
2009-11-27 11:18

Ledtillskott Del 1

Ledtillskott av olika slag blir allt populärare men behöver vi dem egentligen och gör de någon nytta?

Vanliga mediciner måste testas noga innan de får säljas men tillskott fåår säljas utan att den rätta dosen är testad! Några kanadensiska forskare köpte 23 olika glukosaminpreparat, och analyserade innehållet.

Nio av tio preparat innehåll mindre glukosamin än vad som angavs på förpackningen. 

Fyra av dessa hade mindre än en tredjedel av den mängd av glukosamin sam angavs.

Ett preparat innehöll inget glukosamin alls!

Det är dyrt att testa produkter på hästar och man vill undvika plågsamma djurförsök. Tillverkarna är dock motvilliga att testa preparat som konsumenterna ändå köper.

Mindre seriösa företag som inte testar sina produkter hänvisar ibland till tester som mer seriösa företag har bekostat. De som faktiskt gör testerna har ofta bristande kunskap om hur de ska utföras.

I USA har man funnit tillskott som varit förorenade med bl a insektsgifter och tungmetaller.

Ledtillskott kan vara något som beskrivs som byggstenar i ledbrosket, som tex glukosamin och kontrotinsulfat men kan också vara en kemisk substans som MSM (metylsulfonylmetan) eller komma från växtriket. Den senaste ingrediensen att användas är avokadoextrakt (ASU).

Den kanadensiska forskargruppen gjorde en studie på hästar där man gav ASU. Hästarna opererades för skada i framknäbrosket och fick sedan melass med tillsatt ASU eller enbart melass. Efter 14 dagar började alla träna på rullmatta och fortsatte i sju veckor. Det syntes ingen skillnad i hälta eller smärtsymtom, däremot fick de hästar som åt ASU markant lägre grad av broskskador. Detta sågs som en positiv effekt av ASU. Det är bara en tillverkare i USA som använder ASU i kombination med glukosamin och kontrotinsulfat.

På sporthästar används ledtillskott förebyggande. I en studie på tävlingshästar undersöktes hur ofta de behövde ledbehandlingar om de fick tillskott. De första två åren av studien var medeltalet 1,7 per år, alltså drygt en gång i halvåret. Därefter var medeltalet under en gång per år. Studien kritiserades dock, då det var en ensam veterinär utan kontrollgrupp som gjorde alla tester och det var oklart om ordinationen följdes.

Är tillskotten ofarliga? En kommersiell produkt testades på sex hästar under 35 dagar. Man analyserade blodvärden med mera utan några större förändringar och det bedömdes därmed som säkert. Alla liknande studieresultat gäller enbart den testade prdukten. Det är mycket viktigt att veterinären vet om att man ger ledtillskott då vissa ämnen i dessa kan påverka upptaget av andra preparat som ges i behandlande syfte av veterinären. Det kan också uppstå biverkningar när man kombinerar ledtillskott med annan typ av medicin.

Glukosaminer i ledtillskott kommer från skaldjur, någon allergi hos hästear har inte påvisats men människor med kraftig överkänslighet kan påverkas när de hanterar produkten.

När det gäller människor har det diskuterats om glukomsaminer kan ha negativ effetkt på personer med typ 2-diabetes eller insulinresistens. På försöksråttor har det haft sådan inverkan efter stora glukosamindoser, det finns dock motstridiga svar på människor men det verkar inte gälla personer med typ 2-diabetes.

Frågan är om även hästar med fångproblem skulle ha problem med tillskotten. Enligt två studier är svaret nej men den kanadensiska forskargrupppen anser att det är värt att studera mer.

Endast två studier stöder att tillskotten har effekt, trots att tillskotten är så vanliga.

Studie A: Glukosamin-kontrodinsulfat-blandning till 25 hästar som fått diagnosen ledförändringar. Efter sex veckors behandling noterades en stor förbättring av böjprovssvar, hältans grad och steglängd jämfört med utgångsläget. Dock fanns ingen kontrollgrupp som fick annan eller ingen behandling. Forskarna kände till vilken behandling hästarna fått och kunde därmed ha förutfattade meningar och urvalet gjordes genom att hästägare anmälde sig.

Hästar över 545 kilo fick 14,4 gram glukosamin och 4,8 gram kontrotinsulfat och hästar under 545 kilo fick 10,8/3,6 gram.

Studie B: 20 äldre hästar med ledproblem där 15 fick tillskott och fem fick placebo (sockerpiller). De behandlade hästarna fick minskade symtom, bättre rörlighet och ökad steglängd jämfört med bödömningen innan behandlingen. Här visste inte veterinärerna vilka hästar som fick placebo och vilka som fick riktiga tillskott. Dock hade inte hästarna någon specifik diagnos utan valdes ut enbart på grund av ålder.

Samma forskare som gjorde studie A studerade också 14 hästar med strålbenshälta/syndrom. Efter åtta veckors behnadling sågs ingen förändring på röntgen men enstor förbättring i hältgrad i behandlingsgruppen jämfört med kontrollgruppen.

Hästarna i studien fick 9 gram högrenad glukosamin hydroklorid och 3 gram renad lågmolekulär sodiumkontrotinsulfat två gånger per dag.

Glukosaminer

*Ledbroskets uppgift är att ungera som stötdämpare och kullager. Ledvätskan bidrar till att minska friktionen mellan ledytorna.

*Glukosaminoglykaner (GAG) är en viktig beståndsdel i brosk och bindväv. De binder vatten vilket bidrar till den stötdämpande effekten.

*Vid ledskador bryts glukosaminoglykaner ner vilket minskar broskets elasticitet som gör att brosket blir ännu känsligare.

*Olika glukosaminoglykanpreparat har tagits fram de senaste åren för att användas som läkemedel. Det är främst hyaluronsyra som är den viktigaste glukosaminglykanen i ledvätska.

*Glukosaminpreparat för människa finns i tablettform på apoteket.

Att välja rätt ledtillskott

1. Är producenten känd av veterinärer? 2. Har produkten testats kliniskt och finns det dokumentation om det? 3. Alla ingredienser ska anges på innehållsförteckningen. 4. Vad påstår tillverkaren? (Det är förbjudet att påstå att ett tillskott förebygger eller botar sjukdomar) 5. Vilken dosering anges? (Måste vara lätt att förstå vilken dos hästen ska ha) 6. Har förpackningen något tillverkningsnummer (batchnummer), har företaget någon angiven kvalitetskontroll? 7. Har tillverkaren någon information på förpackningen, hänvisning till webbsida med konsumentstöd och någon som kan svara på frågor? (Produkter som säljs i Sverige ska även ha svensk etikett)

Detta är ett sammandrag av en artikel skriven av Cecilia Lönnell och är publicerad i tidningen Ridsport nr 23/2009.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

  • Redigerat 2022-08-19 10:46 av Niklas
Annons:
Ahnna
2009-11-27 11:59
#1

Bra info!

Jag är helt emot tillskott som inte har någon dokumenterad effekt, och just ledtillskott går ju knappt att testa på ett bra sätt. (Alla hästar tränas ju olika och är olika lämpade för den träningen, så skador och annan påverkan på lederna hos en häst behöver ju inte betyda att alla hästar kommer påverkas på samma sätt.)

I flera stall jag har jobbat i har ledtillskott av olika slag varit en central del av foderstaten. Ändå har flera av deras hästar haft just ledproblem… Oskyldig Medan flera andra stall jag har jobbat i inte har haft varken ledproblem hos hästarna eller ledtillskott i fodret.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Linnea
2009-11-27 14:35
#2

Själv anser jag att rörelse främjar god ledhälsa (deta säger även flera veterinäre) vilket innebär att daglig vistelse i hage är nödvändigt. Man måste börja förstå att hästarna inte mår fysiskt bra av att stå inne hela dygnet och det hjälper inte att pytsa i en massa extra preparat- dom hjälper aldrig lika bra som rörelse. Ledvätskan försvinner delvis när hästen står mycket stilla vilket ger stela leder, ska man verkligen ge tillskott för att väga upp det då? Varför inte bara låta dem röra på sig istället?

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Ahnna
2009-11-27 15:51
#3

#2 Så resonerar jag också. Jag har 4 hästar på lösdrift just nu och 2 som står inne 8-9 timmar per natt. Resten av tiden är de ute. Att 2 står på box alls är för att deras hage är så liten och lerig att jag inte känner att det är schysst att låta dem bo där dygnet runt. Den ena är dessutom ett fullblod som inte slappnar av ordentligt ute, men däremot i box. Den andra skulle nog hellre vara ute jämnt, men någon måste ju vara barnvakt åt fullblodet… Oskyldig Hade jag större hagar skulle alla gå på lösdrift, inget snack om den saken!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Linnea
2009-11-28 10:22
#4

Det kan säkert vara en fördel att ge någon slags tillskott om hästen är ex konvalecsent efter nån ledskada eller liknande så kan det ju vara så att det läker fortare men att ge hela tiden i förebyggande syfte ist för att låta hästen vara ute, det förstår jag inte.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Akerberg
2010-02-15 18:34
#5

Finns det någon lista på vilka tillskott som var med i studien och hur mycket glukosamin det var i dem?

Linnea
2010-02-16 09:50
#6

Nej, jag har för mig att det inte fanns, hade nog skrivit ut den då.. Det enda som stod var detta:

Nio av tio preparat innehåll mindre glukosamin än vad som angavs på förpackningen. 

Fyra av dessa hade mindre än en tredjedel av den mängd av glukosamin sam angavs.

Ett preparat innehöll inget glukosamin alls!

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Annons:
Upp till toppen
Annons: