Annons:
Etiketterartiklarhästhälsa
Läst 10974 ggr
Linnea
7/5/10, 12:21 PM

Tankar om benbrott

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Flera hästar per år bryter benen, varför kan man undra.

Jag var på American Days på Jägersro i helgen. Där inträffade som tur var inga benbrott, däremot träffade jag en vän som rider för flera olika tränare och har alltså lite mer koll på läget än mig. Hon sa att tre hästar har avlivats pga benbrott bara i år. Enligt henne skulle man behöva djupharva banan, den skulle alltså var för hård.

Frågan är då hur mycket det hjälper? Hur mycket mjukare blir banan av djupharvning och hur påverkar detta hästarna? För djupt underlag är inte heller bra. Hur ofta måste detta göras för att behålla den mjukheten och kan man göra det så ofta utan att förstöra bärlager etc?

En annan möjlighet är att det är träningen som är felet. För att bevisa detta måste man då undersöka varje häst som avlivats pga benbrott, vem tränade den, vem ägde, vem red, på vilka distanser tävlades den, hur gammal var den, hur mycket hade den tävlat, vilket underlag brukade den tävla på, finns det många likheter i de aktuella tränarnas träningssätt?

För snabb uppträning, för lite snabbjobb innan tävlingsstarten, för snabb uppträning efter skada? Det finns många sätt att lägga en bra grund för framtida benbrott. Skenbensömhet verkar väldigt vanligt. Ett varningstecken?

Om man inte hittar några som helst samband eller likheter mellan hästarna så måste man nog slå fast att det är något med underlaget. Frågan är då vad man ska göra. Sluta tävla på dirttrack? Lite väl drastiskt kanske. Något måste ju kunna göras, och måste göras för tränarnas skull, ägarna, jockeyerna men framförallt - för hästarna.

Foto: Camilla Karlsson

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

  • Redigerat 8/19/22, 11:01 AM av Niklas
Annons:
ellinorrasmusson
7/5/10, 5:18 PM
#1

intressanta tankar.. Glad

// Ellinor Rasmusson
medarbetare på
engelskt fullblod ifokus

Liiniz
7/5/10, 6:12 PM
#2

Håller med EllinorGlad

Tyvärr är sådana här frågor så svåra med tanke på att inget går att hålla stabilt, ena dagen kan en bana vara hård och nästa dag lös eller mjuk, kvittar om det är dt eller gräsObestämd Visst träning, ständig koll av hästarna med mera kan kanske bättras (har ingen aning om det inte görs tillräckligt för där jag är nu verkar det göras bra) men tyvärr lär det alltid vara hästar som blir skadadeRynkar på näsan

Något som jag har fått vara med om några gånger är att ibland är det ägaren som är problemet ex. startar titt som tätt, startar trots liten hälta (kanske inte varit halt på två dagar) eller infektion, ut till start innan den är redo (2-åring), helt enkelt att man kör slut på hästen på grund av girighet. Obestämd

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Linnea
7/6/10, 12:43 PM
#3

#2 Det kommer alltid att hända olyckor så är det bara. Frågan är då vad en olycka är? Jo något man inte på förhand kunnat göra något för att förhindra.

Om en bana misskötts, en häst tränas fel, tävlas för ofta etc och den pga det bryter ett ben så är det för mig ingen olycka i dess rätta mening längre därför att den kunde förhindras.

Om jag ex kör på ett djur fast jag inte kör för fort och har koll på alla håll så är det en olycka. Tänk bara så fort ett rådjur kan dyka upp.

Om jag däremot kör bil och plötsligt får för mig att köra rakt in i en annan bil, då är det ingen olycka längre utan vårdslöshet, vållande till annans död/kroppsskada eller liknande.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Liiniz
7/6/10, 7:29 PM
#4

#3 Håller med dig om det, har man gjort allt för att förhindra något och det/något ändå händer så är det en olycka.

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Jockeytilda
7/6/10, 10:34 PM
#5

underlag käns som ett ganska vanligt problem i häst världen,Obestämd men jag vet inte jag kanske har fel

En ryttare, en ponny, en blogg, Hoppning, Galopp och Dressyr! www.ilooksharp.horseworld.se

Ahnna
11/11/10, 4:50 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Man får inte glömma i den här diskussionen, som trots allt är ganska gammal, att påfrestningen som hästarna utsätts för i galopplöp är den allra största. Inte ens fälttävlan på elitnivå kommer upp i samma påfrestning på skelettet och lederna i benen och hovarna. När en galopphäst "rullar över", alltså när den bara har ett framben i marken som hela kroppsvikten vilar på, så böjs kotleden maximalt. Ibland så mycket att kotan vidrör underlaget. Det bildas en V-vinkel mellan hoven och skenbenet, så mycket böjs kotleden. (Se bilder nedan.)

Så benen utsätts för en enorm påfrestning under ett löp (eller snabbjobb för den delen) och det är egentligen inte så underligt att vissa hästar helt enkelt inte håller. Tragiskt, ja, men inte konstigt. Det räcker att hästen är lite, lite överansträngd eller övertränad, eller att den är lite känslig för t.ex. djupt underlag, eller att den helt enkelt trampar lite snett mitt i ett språng. Skelett tål mycket, men när musklerna och senfästena runtomkring är trötta så händer det att ben går av. (Hästar har förvisso inte muskler nedanför knäna.) Är musklerna övertränade så är de exremt spända, vilket gör att det blir mikrovibrationer i skelettet och då krävs det inte så mycket för att det ska bli en fraktur.

Olyckor är en annan faktor som tyvärr kommer oinbjudna lite närsomhelst. Jag har själv förlorat en ponny som bröt bakbenet i hagen när en annan häst (fullblod) föll över henne. Jag stod bredvid och såg det, det var inget annat än en olycka. Men precis lika tragiskt som om det hade hänt i ett löp, eller någon annanstans.

Men vi ska heller inte glömma att veterinärmedicinen har kommit väldigt långt de senaste decennierna och idag finns det mycket man kan göra för hästar med benbrott. Vissa frakturer bedöms som omöjliga direkt, men finns det stabilitet i brottet (där benbitarna kan läggas mot varandra utan att glida isär direkt) så finns det hopp. Konvalescensen kan bli långvarig, men nuförtiden är det inte särskilt vanligt att sätta en häst i hängmatta. Vissa frakturer behöver inte ens skruvas ihop och kräver alltså ingen operation, utan man söver hästen och lägger bitarna rätt, kontrollerar med röntgen och gipsar. Finns det en chans att hästen kan återfå en god livskvalitet, till exempel som avelsdjur eller ridhäst, så behöver man inte avliva den för att den har brutit benet. Men det beror såklart på hur frakturen ser ut. Men ett benbrott behöver inte vara förenat med avlivning idag, som det var för 20 år sen.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Birke
12/21/10, 5:56 PM
#7

Detta är inte så vanligt inom travet va? Banorna är ju olika mellan trav och galopp.

Ahnna
12/21/10, 9:37 PM
#8

#7 Det förekommer frakturer inom travet också, men mer sällan benbrott eftersom hästar i trav inte utsätts för lika stor påfrestning som i galopp. (Påfrestning absolut, men inte riktigt lika tuff sådan.) De frakturer som är vanligast, inom både trav och galopp, är faktiskt chipfrakturer i carpus och slabfrakturer i kotbenen.

Chipfraktur = (i carpus) när en liten benbit lossnar till följd av att de 3 benen i carpus trycks ihop under den största påfrestningen i steget. Se bild här.

Slabfraktur = en fraktur som går längs med hela benet. Man kan säga att benet klyvs i två delar. Se bild här. (Förvisso på hund, inte häst.)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Birke
12/22/10, 1:19 PM
#9

#8 Ja, i galoppen påfrestas varje ben mer va?

Ahnna
12/23/10, 11:37 PM
#10

#9 I galopplöp och snabbjobb (galopp) så blir det en maximal tänjning av lederna i framförallt frambenen. Se inlägg #6. Det påfrestar naturligtvis senfästen, skelett och ligament också i en högre grad än annan aktivitet. Det blir inte tuffare än galopplöp, helt enkelt!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Linnea
3/9/11, 11:05 AM
#11

Jag puttar denna..

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Upp till toppen
Annons: