Annons:
Etiketterövrigtartiklar
Läst 8123 ggr
Liiniz
8/14/10, 4:02 AM

En dag i stallet

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det är en skillnad att jobba i ett tävlingsstall jämfört med att vara på ridskola. Det är ofta ett högt tempo och man får göra allt från att mocka till att rida. I denna artikel kommer jag skriva om hur en dag i ett galoppstall kan se ut.

Jag har hjälp till i galoppstall under de senaste 8 åren, mestadels på helger och lov då jag gick i skolan innan. Man har lärt sig otroligt mycket under dessa år och jag lär mig fortfarande nya saker varje dag. Då jag har varit i två galoppstall så tänkte jag berätta om hur det funkar i det stall som jag är och hjälper till i just nu.

DSC03686.JPG

Hans-Inge Larsens stall

Det är upp tidigt på morgonen, vilket inte alltid är det mest lockande, för att ta sig till stallet. Själv får jag stiga upp 5 på morgonen för att hinna gå ut med hundar och diverse innan man tar bussen till Jägersro. Klockan 7 börjar de som arbetar i stallet och det första man gör är att fodra hästarna och fylla på vatten hos de som har vattenspannar. Alla hjälps vi åt med att fodra för att få det klart så fort som möjligt så att man sedan kan sopa gången. Morgonsopningen är kanske inte den mest noggranna alltid då där lär vara nersmutsat igen inom den närmsta halvtimmen, huvudsaken är att det ser sopat ut.Flört

DSC03684.JPG

Stallbacken är rätt lugn vid 7 på morgonen

Ibland är tränaren där prick 7 och ibland lite över 7, men han är alltid där när vi har fodrat färdigt. När sopningen är färdig lägger vi fram vår ridutrustning vilket är: Viskastycke, sadelpad, sadel, träns och lindor (om hästen ska ha det). När detta är gjort är det dags att börja göra vid den första turen som ska ridas, vilket tränaren har bestämt vilka hästar det är och vem som ska rida vilken. Alla börjar göra vid den häst som de ska rida genom att borsta och kratsa hovarna. Det är viktigt att hästen blir borstad ordentligt så att det inte är smuts etc. som kan ligga och skava under sadel och gjord, svansen ska vara utan halm/spån för annars ramlar man av (myt, precis som att det är otur att lägga nycklarna på bordet). Sedan är det utrustningen som ska på innan hästen är redo för ridning.

DSC03704.JPG

Erika gör vid Mrs Jordan Sparks

När alla är färdiga med sina hästar, vilket brukar ta 5 minuter till en kvart, så är det dags att gå ut en och en i gången för att bli uppkastad. Oftast är det tränaren som kastar upp men det beror på om alla rider ut eller om en är kvar i stallet för att göra något annat. Oftast så rider den första turen ut vid 8. När alla är uppkastade rider de till träningsbanorna om de ska cantra, ska de rida jobb så rider de till tävlingsbanan som vi brukar kalla för stora banan. Ska det ridas jobb så går tränaren upp till banan för att se hästarna ridas annars så sätter han igång och mockar. Är det en kvar i stallet förutom tränaren så hjälper den till med att mocka eller så tar den ut en häst som ska träckas eller longeras. Om man hjälper till med att mocka så gäller det att fylla upp ordentligt med halm så att hästarna inte får liggsår och samtidigt så tvättar man vattenkoppen och kollar så att krubban är ren.

DSC03713.JPG

Seamus kastar upp Felicia på Ladybird

DSC03716.JPG

Erika på Mrs Jordan Sparks och Sabina på Bella Mara

DSC03724.JPG

Alla är uppkastade och på väg till träningsbanorna

DSC03735.JPG

Tillbaka efter en canter

DSC03737.JPG

DSC03750.JPG

En full bör

När första turen kommer tillbaka så tar man av sadeln från den häst som man har ridit och tar in den i spolhallen. Är hästen mycket svettig så är det oftast lika bra att spola av hela hästen men det beror på vilken årstid det är. Det gäller att vara noggrann med att spola hästen där sadel och gjord har legat, i karllederna och mellan bakbenen så där inte är massa grus. Har man spolat hela hästen så brukar vi leda dem en liten stund utanför stallet för att de ska torka lite.

Sen är det dags för nästa tur. Hur många turer man rider är olika från dag till dag och beror även på hur många man är i stallet. När alla hästar som ska ridas är ridna så är det dags att ta ut de som ska träckas och longeras. Vi har ingen walker (skrittmaskin) så vi får träcka hästarna istället. Har man åringar som håller på att bli inridna så jobbar man med dem då också.

DSC03746.JPG

Ja vi har ju en del travare på JägersroTungan ute

DSC03747.JPG

Andra turen har precis pullat upp.

När alla hästar har fått sin motion för dagen så tar alla sin ryktpåse och börjar borsta de hästar som har blivit ridna och longerats. Samtidigt som man borstar så visiterar man hästen, kollar ben etc. så inget är varmt och svullet, även så hästen inte har några sår eller har ont (detta gör man också innan man rider ut). De som träcks blir borstade innan man tar ut dem och brukar oftast inte behöva borstas igen men man måste alltid kolla hovarna så där inte sitter några stenar. Har man gott om tid så brukar vi också ta och rycka manar men är det hästar som det verkligen är dags att rycka manen på så får man göra det ändå, då de måste se ordentliga ut. När alla som ska borstas är borstade så är det bara stallet kvar. Stallgången sopas ordentligt, tvätten hängs upp, hästarna får sin lunch och kvällsmaten förbereds. Vem som gör vad är olika från gång till gång, huvudsaken är att sakerna blir gjorda. Sopningen brukar man vara i alla fall två med för det brukar oftast ta längst tid.

Så när stallgången är sopad, tvätten är upphängd, hästarna är vidgjorda, kvällsmaten är i spannar utanför respektive box och all utrustning är på sin plats, då är det dags att gå hem. Oftast är vi färdiga vid 1 men ibland är man där en stund längre beroende på hur mycket man har haft att göra under den dagen.

DSC03732.JPG

Lite av naturen på Jägersro.

På eftermiddagen/kvällen så åker en av personalen till stallet för att fodra, vem det är brukar man oftast komma överens om under dagen.
Så då vet ungefär hur det kan se ut en dag i ett galoppstall, dock är det något man måste uppleva i person för att verkligen veta hur det verkligen är. Glad

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

  • Redigerat 8/19/22, 10:39 AM av Niklas
Annons:
Linnea
8/14/10, 9:17 AM
#1

Bra artikel! Kul att höra hur det är i andra stall. Hans hästar går alltså inte i hage eller? Nån speciell anledning? Jag vet att Jägersros hagar kanske inte är så lockande men ändå..

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Liiniz
8/14/10, 4:22 PM
#2

Jag har för mig att den enda galopptränaren på Jägersro nu för tillfället som har vissa hästar i hagen är Katharina Stenefeldt. Jag vet inte riktigt varför, för där är ju många hagar. Dock är det travarna som har typ alla men skulle man prata med Jägersro så hade man ju säkert fått en hage. Alla kanske inte är så lockande men det finns en del gräshagar längst bort som är fina, de används inte direkt.

Hmm det är ett litet mysterium det där med hagarna, för jag tycker att hästarna borde få gå i hagenObestämd När jag var hos Nils Lindgren så hade vi ju hagarGlad

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Linnea
8/14/10, 8:19 PM
#3

Ja jag tycker det är konstigt. Dom borde ha nåt bättre system för hagarna.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

ellinorrasmusson
8/14/10, 8:24 PM
#4

alla stall har typ två eller tre hagar tilldelade, men om dom används eller inte berors ju på. Antar att dom flesta galoppare lånar ut sina hagar till travarna haha :P

// Ellinor Rasmusson
medarbetare på
engelskt fullblod ifokus

Linnea
8/14/10, 8:25 PM
#5

Att man inte vill ha sina hästar i hage slutar aldrig förvåna mig.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

ellinorrasmusson
8/14/10, 8:35 PM
#6

Junior (inte reutersköld) sa att det var för att om man lät sina hästar vara ute i hagen, så blev dom inte lika alerta och vakna, och då skulle dom inte vinna.

// Ellinor Rasmusson
medarbetare på
engelskt fullblod ifokus

Annons:
Liiniz
8/14/10, 8:39 PM
#7

Ja det har du nog rätt i, har inte varit så många galopptränare på Jägersro som låter hästarna gå i hagen. Inte under de åren som jag har varit där iaf. När Jan-Erik tränade lambadastallet så hade vi ju en hage som användes fast det var bara Golden Gift och Flying Edge som använde den.Obestämd Usch detta är verkligen ett sådant ämne man kan fundera kring och diskutera i evigheter och ändå inte riktigt förståTungan ute

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Linnea
8/14/10, 8:53 PM
#8

#6 Förstår inte det resonemanget alls. Det är för hästarnas välbefinnande i första hand. Ju bättre dom mår ju bättre presterar dom.

Många inom ridsporten säger ju att presterar den bra så mår den bra men hästarna nuförtiden är så pass avlade så dom kan enkelt ex hoppa 130 cm utan att för den delen må bra. En häst med sämra kapacitet måste må som bäst och göra sitt yttersta för att klara samma sak. Vad är det som säger att dom inte kan prestera ännu bättre om dom går i hage? Och sist men inte minst: Prestation får aldrig komma först utan hästens välbefinnande. Låter kanske konstigt för en tränare men så är det.  Annars kan man börja med bilar ist.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Liiniz
8/14/10, 11:30 PM
#9

#6 Såg inte det inlägget innan jag skrev mitt förra.

Jag tycker att de borde få gå i hagen och det låter som en lite väl konstig anledning, ingen som håller iaf xD

#8 Håller med!

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

ellinorrasmusson
8/14/10, 11:51 PM
#10

#9, det är inte jag som sagt det, jag vill också ha hästarna i hage. :P

// Ellinor Rasmusson
medarbetare på
engelskt fullblod ifokus

Liiniz
8/14/10, 11:55 PM
#11

#10 Men det vet jag EllinorGlad

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

DisneyWorld95
8/15/10, 11:32 PM
#12

Jag praoade hos Tommy  på Täby Galopp i april och tyvärr var det väldigt få hästar som var ute trots att han har två hagar :/

Liiniz
8/16/10, 2:51 AM
#13

#12 Tyvärr är det ju såRynkar på näsan

Man kommer nog aldrig få en "bra" anledning till varför hästarna inte får vara i hagen. Det ultimata hade ju varit att alla hästar hade fått vara ute några timmar om dagen i hagen varje dag.Glad Men vi ska ju tänka på att det finns tränare som låter sina hästar gå i hagen varje dag också (mest amatörtränare)Flört

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Annons:
caps
8/16/10, 9:17 PM
#14

En anledning till varför galoppörer inte är ute i hagen är ju skaderisken. En galopphäst ska hållas med den där explosiva energin, och det är inte roligt när en häst som kostat flera hundratusen kronor går sönder i hagen, det är definitivt inte populärt hos ägarna.

Hörde för någon dag sen om en häst som varit ute i hagen, sparkat i staketet och slagit av en del av kotbenet. Den kunde inte löpa mer.

Klart att hästar borde få gå i hagen men för en tränare är det ändå ett riskmoment, sen varför fler travtränare är villiga att ta den risken kan jag inte svara på.

Liiniz
8/16/10, 9:35 PM
#15

#14 Ja klart är det mestadels skaderisken som gör att de flesta undviker att ha sina starthästar i hagen. Inte kul att ha en ägare som inte blir särskilt glad. Obestämd Nån gång för flera år sedan har jag för amig att det var en häst som hade sparkat och fastnat i staketet och sen när de skulle hämta hästen så hade den avlidit.Rynkar på näsan Som tur är händer inte sådant alldeles för ofta, tror jag.

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Linnea
8/17/10, 3:51 PM
#16

#14 Det är sällan hästar som är vana att gå i hage som blir överenergiska. Hade jag haft mitt russ i box i flera månader så nog fasiken hade han fått fnatt när han väl kom ut i hage igen så rasen spelar ingen roll. Är dom ute varje dag så blir dom inte så vilda.

Finns ju dom som fastnat med hovar i hönät, fönstergaller eller krubbor också. En stor skaderisk som nästan ingen tänker på är snedslitaget i lederna som uppståt när en häst tvingas vända sig om på en mycket liten yta (box) väldigt ofta. Men det är ju inte lika dramatiskt så därför verkar inte folk tycka att det är lika viktigt.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Upp till toppen
Annons: