Annons:
Etikettövrigt
Läst 8070 ggr
Linnea
2011-02-28 11:05

Upptäck galoppen!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Om varför vi är fast i galoppen och om varför ni andra borde bli det.

Många inom galoppen kommer från ridsporten, de har bakgrund från bla hoppning, western och fälttävlan. Kommer du från ridsporten så kommer du att upptäcka att det finns mycket att prata om men också mycket som är annorlunda..

PENGARNA

I alla galopplöp finns prispengar - från 26.000 kr och uppåt. I de flesta fall är det de fem första hästarna i mål som delar på pengarna, hälften till vinnaren, hälften av detta till tvåan, hälften av detta till trean osv. Det är max 15 hästar i ett lopp. Är hästen dessutom svenskfödd så får uppfödaren en premie på det hästen vunnit. Galopphästar i Sverige tävlar om drygt 1 miljon kronor i veckan.

RYTTARNA

En jockey har ofta aldrig sett hästen han eller hon ska rida förrän det är dags att sitta upp men de är proffs på just detta. En del jockyer rider samma häst frela gånger men det är fritt val inför varje lopp, alla kan få den bästa jockeyn på just sin häst. Måna jockeyer träningsrider hos någon tränare men den mesta träningen görs av arbetsryttare. Jockeyn tar normalt 4-500 kronor per ritt plus 10 % av eventuella prispengar.

TRÄNARNA

För att få träna galopphäst måste man ha licens, proffs eller amatör. En proffstränare har oftast hästarna som sin huvudsakliga inkomst medan en amatörtränare har hästarna vid sidan om ett annat jobb. En amatör får bara träna hästar han eller hon äger själv eller delvis själv.Du kan ringa vilken proffstränare som helst och fråga om de vill träna din häst - det vill man för det mesta. Att ha en häst i proffsträning kostar ca 7-11.000 kronor i månaden plus moms. Det finns inget som säger att hästen måste stå hos tränaren året om, den kan vara hemma hos dig under vintern om den inte tävlar då. Tränaren tar 10% av eventuella prispengar. Du kan även träna din häst själv som amatörtränare, många hästar i Sverige tränas av sina ägare.

LÖPNINGARNA

I Sverige har vi tre permanenta banor, Täby i Stockholm, Jägersro i Malmö och Göteborg Galopp. Utöver dessa finns Blommeröd i Höör och Strömsholm som har ett fåtal tävlingsdagar per år. Totalt har vi ca 120 tävlingsdagar per år och ca 650 löpningar, räknar man hela Skandinavien är det 240 tävlingsdagar och ca 1000 löpningar. Amatörtränade och proffstränade hästar startar i samma löpningar.

BLI MED GALOPPHÄST

Du kan själv äga din häst, eller ditt företag eller ett konsortium som du startat med några kompisar. Det enklaste och snabbaste sättet är att köpa en andel i en häst. Du köper tex 1/10 i en häst och betalar sen din del av månadskostnaden för träningen. Det går också att köpa en häst själv tex en treåring som inte gått så bra som ägarna vill bi av med. Vissa hästar är sena i utvecklingen och för en del är ett miljöombyte allt som behövs. Man kan även köpa en ettåring, det görs oftast på auktion på hösten när hästarna är 1,5 år. Priserna i Skandinavien brukar börja på 10.000 kr. Oftast ligger den dyraste runt 300-400.000. För den som redan har stuteri är det lättast att skapa sin egen häst. Du köper ett pensionerat fullblodssto och betäcker henne.

FÖDA UPP SJÄLV

Skillnaderna mellan att föda upp en ridhäst och en galopphäst är stora. Om du föder upp en ridhäst måste du ofta behålla den tills den är 3-4 år. Den ska gärna ha gått 3-årstest eller kvalitetsbedömning. Till detta kommer saker som utprovning av sadlar, något som inte behövs till en galopphäst, galoppsadeln passar alltid. De pengar du får när du säljer hästen är allt du någonsin kommer att få. Om du föder upp en galopphäst så säljer du den som ettåring och får dessutom 20% på hästens vinstpengar i tre år! Som galopphästuppfödare slipper du åka på tredagarstävlingar med ett schabrak i förstapris, där prispengarna ofta bara täcker kommande veckas kostnader. Inom galoppen är det miljoner på spel - varje vecka.

ÄGARFÄRGERNA

Inom ridsporten ser de flesta ungefär likadana ut men inom galoppen har du en egen dress som jockyen alltid rider i. Ägarfärgerna är ett av galoppens stora känneteckan. Du väljer själc vilken färg och mönster du vill ha under förutsättning att kombinationen inte redan finns. I stora galoppländer händer det att man har auktion på ägarfärger, för några år sedan gick helrosa för nästan 1 miljon kronor. Att sy upp en dress kostar normalt 1000-2500 beroende på hur komplicerad den är. Läs mer om ägarfärger här.

ÅLDERN

Ett engelskt fullblod rids oftast in när den är 1,5 år gammal (2,5 år för araber). Året efter börjar de tävla. GAloppörer tävlar ofta till 7-8 års ålder, inom hindersporten är det inte ovanligt med hästar som är över 10 år.

TRÄNINGEN

En galophäst tränas sällan i höga farten, mer sällan än många tror.

UTRUSTNINGEN

Tränaren har träns, ägardress till alla hästar och ett fåtal sadlar som används av arbetsryttarna. När jockeyerna träningsrider har de med egen sadel. På tvååriga hästar får man bara ha ett kort spö som nödfallskorrigering, sporrar existerar inte. Läs mer om hästens utrustning här. Vill du veta mer om användandet av spö kan du klicka här.

I svensk galopp är det fler tjejer än killar, både som tränare och ryttare. Utomlands är det en mansdominerad sport.

TRAV ELLER GALOPP?

Inom travet kör tränaren ofta själv i loppen, det är inte så vanligt inom galoppen men det finns en del galopptränare med rätt att rida. I travet kör kusken i sina egna färger, i galoppen är det ägarens färger som gäller. Ca 95% av alla hästar som startar i galopp är engelska fullblod, resterande är arabiska fullblod. De är ungefär som kallbloden inom travet. Det finns fler travtävlingar än galopptävlingar, å andra sidan finns det många fler travhästar då vinstchansen är i slutändan ungefär samma.

Inom travet är det hästens insprungna prissumma som avgör vilka lopp den får starta i, inom galopen har varje häst ett handicaptal, en bra häst har högt handicaptal. Den siffran avgör i många lopp hur mycket hästen ska bära, ju högre tal ju högre vikt. Om hästen med åren springer lite långsammare så sjunker handicaptalet och på så sätt straffas den inte för bra prestationer som ligger långt bak i tiden.

En galoppör har ofta en stor chans till en karriär efter galoppen, de blir ofta bra fälttävlanshästar eller hopphästar. Ston kan gå i både fullblods- och halvblodsavel. Araber är eftertraktade som distanshästar.

Källa: Svenskgalopp och Galoppmagasinet

Löpsedelsbild: Jessica Almquist

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Annons:
Ing-Marie
2011-02-28 22:19
#1

Toppenläsning!

Birke
2011-03-09 12:15
#2

Skulle verkligen vilja prova på galopp! Har tävlat trav och monté som yngre, och älskar fart och fläkt ^^

Liiniz
2011-03-16 23:59
#3

Galopp är verkligen en underbar sport som kan få alla att bli förälskade i denGlad

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

CelsiusT
2011-05-30 22:06
#4

Finns det någon övre åldersgräns för deltagande hästar? Tänker som så det gör inom travet att valacker bara får tävla upp till 10 års ålder osv.

Sedan undrar jag, inte är det väl särskilt vanligt att tränaren inom travet kör sin egen häst? Det är väl nästan alltid särskilda kuskar som kör även där, precis som på galoppen?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Linnea
2011-06-03 08:37
#5

#4 Det är väldigt vanligt att tränarna även kör lopp inom travet. I galoppen finns ingen övre åldersgräns för hästarna.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Wand
2011-07-10 12:43
#6

Har alltid varit sugen på galopp, men är inte tillräckligt lättviktad och ambitiös. 

Toppenbra läsning!

Det verkliga livet existerar i fantasin. Did I mention demons?

Annons:
Birke
2011-07-10 15:48
#7

Hur lätt/lång måste en jocky vara?

Wand
2011-07-10 17:53
#8

#7 Har för mig att jag hört någonstans att man ska väga mellan 45-52 kg och vara mellan 140-160 cm lång. Men det kan även vara rent bullshit.

Det verkliga livet existerar i fantasin. Did I mention demons?

Birke
2011-07-10 17:54
#9

#8 Ah, där rök en idén om att vilja prova på galopp, för jag är ca 169cm o väger 61-63kg:P

Wand
2011-07-10 17:56
#10

#9 Jodu, som sagt så vet jag ju inte helt säkert, men man ska i alla fall vara väldigt kort och liten och nätt. Jag är 157 cm så jag är väl i längsta laget, men jag är även överviktig och väger ca 65 kg, så för att uppfylla mina drömmar så måste jag börja träna upp benmusklerna och gå ner ganska mycket!

Det verkliga livet existerar i fantasin. Did I mention demons?

Liiniz
2011-07-10 22:11
#11

#9 Man behöver ju inte vara jockey för att rida galopp, med din vikt och längd så skulle du passa utmärkt som en tränings-/arbetsryttareGlad

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Birke
2011-07-10 22:54
#12

#11 Haha trodde jockey och träningsryttare var samma sak:P Men precis, galopp är mer än loppen på tävlingsbanan, precis somi alla sporter :)

Ahnna
2011-07-11 10:14
#13

Det finns inga längdkrav på jockeys, man får vara hur lång man "vill". Vikten är det intressanta i sammanhanget, men förstås också att man kan fälla ihop sig i sadeln ordentligt vilket långa personer har svårt för. Det finns några jockeys i Skandinavien som är en bra bit över 165 cm, men de får inte lika många löp just för att deras teknik i sadeln blir lite annorlunda än för kortare ryttare.

Arbetsryttare är den som rider hästen i träning.

Jockey är den som rider hästen i löp.

Amatörjockey är en person som väger för mycket för att bli proffsjockey, eller som inte har ambitionerna att bli proffs, och får därför bara rida i amatörlöp.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Linnea
2011-07-11 10:37
#14

De flesta som rider galopphästar rider ju faktiskt inte i löp så man ska ju inte ge upp tanken bara för att man inte kan rida löp.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Upp till toppen
Annons: